Grecy przygotowują gyros z różnych rodzajów mięs
może to być zarówno jagnięcina, baranina, wieprzowina czy nawet drób.
Ten ostatni najsłabiej spisuje się jako główny składnik gyrosu –mięso może być za suche.
Na przykład na Krecie najbardziej popularne jest mięso wieprzowe,
ale możemy użyć nawet zwykłego schabu. Ważne tylko żeby mięso nie było za tłuste.
Na początku przygotowujemy marynatę.
Mieszamy oliwę z oliwek, rozmaryn, pieprz, tymianek, słodką paprykę, paprykę ostrą, sól,
pieprz biały i czarny, czosnek – proporcje zależą od naszych upodobań smakowych.
Mięso kroimy na cienkie plasterki w poprzek włókien po czym wkładamy do marynaty i dobrze
nacieramy. Zostawiamy na 2 – 3 godziny!
Gotowe mięso wrzucamy na patelnię i podsmażamy z posiekaną cebulą.
Ważne jest, żeby nie smażyć mięsa zbyt długo bo zrobi się twarde i straci soczystość.
Najcześciej około 15 minut.....
W skład przyprawy do gyrosa wchodzi:
papryka słodka,
sól,
cukier,
tymianek,
granulowany czosnek,
granulowana cebula,
gorczyca,
kolendra,
cząber,
kumin,
cynamon,
https://pl.wikipedia.org/wiki/Gyros
środa, 27 lipca 2016
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz