środa, 27 lipca 2016

Gyros ....grecki przysmak

Grecy przygotowują gyros z różnych rodzajów mięs 
może to być zarówno jagnięcina, baranina, wieprzowina czy nawet drób.
Ten ostatni najsłabiej spisuje się jako główny składnik gyrosu –mięso może być za suche.

Na przykład na Krecie najbardziej popularne jest mięso wieprzowe, 
ale możemy użyć nawet zwykłego schabu. Ważne tylko żeby mięso nie było za tłuste.
Na początku przygotowujemy marynatę.
 Mieszamy oliwę z oliwek, rozmaryn, pieprz, tymianek, słodką paprykę, paprykę ostrą, sól,
 pieprz biały i czarny, czosnek – proporcje zależą od naszych upodobań smakowych.
Mięso kroimy na cienkie plasterki  w poprzek włókien po czym wkładamy do marynaty i dobrze 
nacieramy. Zostawiamy na 2 – 3 godziny!
Gotowe mięso wrzucamy na patelnię i podsmażamy z posiekaną cebulą.
 Ważne jest, żeby nie smażyć mięsa zbyt długo bo zrobi się  twarde i straci soczystość.
Najcześciej około 15 minut.....

W skład przyprawy do gyrosa wchodzi:
papryka słodka,
sól,
cukier,
tymianek,
granulowany czosnek,
 granulowana cebula,
gorczyca,
kolendra,
cząber,
kumin,  
cynamon, 


https://pl.wikipedia.org/wiki/Gyros

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)