czwartek, 28 stycznia 2016

Bogracz.........................czyli pyszny węgierski gulasz




80 dag mięsa z indyka  lub wołowego (lub mix)
20 dag boczku wędzonego (opcja)
1/4 kg cebuli
1/4 kg ziemniaków
1/2 kostki smalcu
4 ząbki czosnku
puszka przecieru pomidorowego
1/4 łyżeczki kminku
papryka słodka i ostra w proszku lub
1 szt papryka słodka
1/2 szt papryka ostra lub jarzyny jakie lubicie
sól, pieprz
jajko i 1/4 szklanki mąki na zacierki






Mięso opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój drobno. 
Na patelni rozpuść smalec, włóż cebulę i zeszklij ją. Dodaj mięso i smaż partiami. smażone przełóż do rondla, dopraw. 
Podlej wodą, wsyp kminek i duś do miękkości


Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę, ugotuj w małej ilości osolonej wody. Wraz z wodą dodaj do mięsa.
Z jajka, mąki i niewielkiej ilości wody zagnieć twarde ciasto na zacierki. 



Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do garnka. Pogotuj chwilę, przypraw posiekanym czosnkiem i przecierem.


Faworki, chrust ........na karnawał i tłusty czwartek

Przepis II



2 szklanki mąki pszennej (lub 300g)
4 żółtka
1 łyżka spirytusu + 1 łyżka octu
1 łyżeczki cukru
1 łyżeczki soli
ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
olej lub smalec do smażenia
cukier puder do posypania (lub cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym)



Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę.
 Kolejno przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15min. 
(Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając go, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem). 
Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków.



Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. 
Ważne jest, aby ciasto i blat posypywać, jak najmniejszą ilością mąki.


 Ciasto pokroić najpierw na paski grubości ok. 3- 4cm, kolejno na prostokąty lub równoległoboki (o długości ok. 9- 10cm. 
Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.





wtorek, 26 stycznia 2016

Ryba zapiekana..............pod beszamelem



2 filety z ulubionej ryby (razem ok. 300 g)
2 łyżeczki mąki
2-3 łyżki masła
2 spore ziemniaki, ugotowane w mundurkach
1 mała cebula,  pokrojona w piórka lub biała część pora
sól i pieprz, do smaku
60 g (1 szklanka) ementalera, startego
250 ml (1 szklanka) beszamelu
100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej, do posypania




Przygotuj sos beszamelowy..



Filety osusz ręcznikiem papierowym, posól, obtocz w mące. Na patelni rozgrzej  olej, obsmaż rybę na złoto. 
Odłóż na bok. Patelnię wyczyść.


Ugotowane i przestudzone ziemniaki obierz, pokrój w grubsze plastry i również obsmaż na złoto, odłóż na bok. To samo zrób z pieczarkami,



 cebula, a gdy się zeszkli,dołuż  pieczarki. Posól w trakcie smażenia.
W piekarniku włącz funkcję grill lub rozgrzej go do 200oC.
Na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż ziemniaki, w dwóch rzędach. Przykryj je cebulą z papryką i pieczarkami. 
Posyp lekko pieprzem. Na warzywach połóż usmażoną rybę. Polej sosem beszamelowym i przysyp go startym serem.
Zapiekaj do rozpuszczenia i zrumienienia sera, 10-15 minut. Posyp natką pietruszki przed podaniem.



Halibut smażony a la sauté

Halibut
Sok z cytryny
Pieprz cytrynowy
Mąka do panierki





Rybę po oczyszczeniu, opłukaniu i osuszeniu pokroić w dzwonka. Przyprawić sokiem z cytryny i pieprzem cytrynowym. 
Posolić. Odstawić na 30 minut. Potem otaczać w mące i usmażyć na rumiano......


piątek, 15 stycznia 2016

Pulpeciki drobiowe po indyjsku................tikka masala

1/2 kg mięsa mielonego z indyka
1 cebula średniej wielkości
drobno posiekana natka pietruszki
1 jajko
1 bułka pszenna
1 łyżka wegety domowej
pieprz
2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz
4 łyżki oliwy
przyprawa garam masala
1 małe opakowanie mleka kokosowego


Cebule - obieracja i posiekac. Usmażyc na połowie oliwy, cały czas mieszając, by się nie przypaliła. 
Kiedy jest szklista, 1 jej część dodaję do mięsa, zaś pozostała część wrzucam do garnka, ja uzywam slow cookera .





Do mięsa z cebulą dodać jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, natkę pietruszki, łyżkę wegety oraz sól i pieprz. Mięso należy dokładnie wyroić rękoma 
Kiedy masa idealnie wymieszana, ulepić z niej śliczne i maleńkie klopsiki 
Klopsiki usmażyc na oliwie ze wszystkich stron, aż będą złote.

 Do garnka wlac mleko kokosowe, przecier pomidorowy trochę 1/2 szkl wody i doprawić do smaku przyprawą garam masala.Włożyć klopsiki i zamieszać. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować około 1 h w temperaturze max.Następnie przełączyć na sloow i gotować 4-5 h.
Można dłużej bo klopsiki się nie rozpadną!!!



przyprawa Garam Masala


Kiełbasa ze słoika...........................pyszna bo domowa!



- 1kg łopatki wieprzowej
- 1kg karczku lub surowej szynki
- 0,5 kg chudego, surowego, wędzonego/zwykłego boczku 
- 4 ząbki czosnku
- łyżka majeranku
- łyżeczka pieprzu mielonego
- 3 łyżeczki soli
- 1 szkl wody
- 1 łyżka stołowa soli peklowej
- 1 łyżka smalcu do każdego słoika



Mięso i boczek zmielić, dodać przyprawy, zgnieciony przez praskę czosnek i wodę. 
Wyrabiać mięso ręką kilka minut. Odstawić do lodówki pod przykryciem na kilka godzin, najlepiej na całą noc. 
Napełniać słoiki do 3/4 wysokości. Wstawić do szerokiego rondla z wodą sięgającą do 3/4 ich wysokości, zagotować. 
Zmniejszyć ogień na średnio-mały i gotować 60 minut.


Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda 

konserwacji żywności, która polega na 

trzykrotnej pasteryzacji przeprowadzanej co 24 godziny

I tak słoje o objętości 
 500 ml  wraz zawartością :

- 60 minut przy pierwszej, 
-40 minut przy drugiej, 
-30 minut przy trzeciej pasteryzacji

Tak zakonserwowane mięso możemy przechowywać w piwnicy czy szafkach kuchennych, w temperaturze pokojowej.
 Przed spożyciem wkładamy słoiki do lodówki, żeby wokół mięsa wytworzyła się pyszna klarowna galareta, a na górze smalczyk


Moja uwaga:

Słoje o pojemniści   1,5l   120 + 80 + 60 minut
Słoje o pojemniści      1l.     90 + 60 + 45 minut



czwartek, 14 stycznia 2016

Naleśniki wytrawne............. ze szpinakiem i fetą.

Składniki
4 - jajka
2 szklanki - mąki
1 szklanka - mleka
1 szklanka - wody
½ łyżeczki - soli
masło klarowane



Beszamel
1 łyżka - masła
2 łyżki - mąki
2 szklanki - mleka
ser żółty
1 szczypta - gałka muszkatołowa

Nadzienie
400 g - mrożonego szpinaku lub 800 g sieżego
3 ząbki - czosnku
200 g - sera feta
1 łyżka - masła
sól
pieprz
  





Jajka wybić do miski, dodać sól, roztrzepać. Dosypać mąkę i wlać mleko (na przemian) i zmiksować. 
Gdy ciasto jest gładkie, rozcieńczyć wodą do konsystencji ciasta naleśnikowego. Ciasto odstawić na 20-30 minut. 
Gdy zgęstnieje, znowu dolać odrobinę wody. Odstawić, by odpoczęło!!! Usmażyć cienkie placki .

 Masło roztopić na patelni i wrzucić posiekany czosnek. Gdy lekko się podsmaży, wrzucić rozmrożony szpinak i mieszając poddusić, 
odparowując nadmiar wody. Dodać pokruszony ser feta i doprawić solą i pieprzem. 
Naleśniki posmarować farszem, boki zawinąć do środka i zwinąć rulony ( jak krokiety). 
Ułożyć w wysmarowanej masłem żaroodpornej formie.

 W rondlu roztopić masło i zrobić jasną zasmażkę. Wlać mleko i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową,
 wrzucić starty na tarce żółty ser. Wymieszać.

Naleśniki zalać beszamelem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20-25 minut 


Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)