niedziela, 9 lutego 2014

Tartiflette................... Tartiflette :)

Ser Reblochon
Wygląd i konsystencja:
Półmiękki i powierzchniowo dojrzały Reblochon pochodzi z górskiego regionu Savoy. Reblochon ma giętką, kremową konsystencję.Mierzy 14 cm średnicy i 3-4cm grubości, waży średnio 450g.Ser o proporcjonalnie dobranych składnikach o cienkiej, pomarańczowo-żółtej, aż po różowy, zwartej, aksamitnej skórce. Wytworzony twaróg umieszcza się w formach wysciełanych płótnem i pozostawia do suszenia.
Smak i zapach:
Ser Reblochon ma ciepły, drożdżowy aromat o słodkim smaku świeżo gniecionych orzechów włoskich. Za jego świeży, klarowny zapach wyraźnie odpowiada pleśń, ser poza tym charakteryzuje się wilgotną, gładką i sprężystą, i trochę tłustawą masą serową.
Podawanie:
Ser Reblochon wspaniale sprawdza się w kulinariach, doskonały w duecie z winem z Doliny Rodanu np. Beaujolais villages of cru.

1 kg średnich ziemniaków
30 dag boczku wędzonego
2 cebule
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 krążek sera Reblochon (ten zapaszek!)
sól, pieprz

Ziemniaki umyj, cienko obierz i ugotuj w osolonym wrzątku prawie do miękkości,żeby się nie rozpadły i dały  Pokrój w grubsze plasterki.
Mozna tez (osobiscie wole!) usmażc plasterki .Trochę wystudź.

Boczek pokrój w kosteczkę, tak samo cebulę. Zrumień boczek na patelni razem z cebulą.

Ziemniaki nałóż do naczynia żaroodpornego, posyp boczkiem z cebulą, polej białym winem, posyp pieprzem.

Ser reblochon pokrój w plastry i nałóż na ziemniaki. Całość zapiekaj pół godziny w rozgrzanym piekarniku.


 Jest to potrawa wiejska, sycąca, bardzo prosta :)

sobota, 25 stycznia 2014

THERMOMIX..................zdrowa kostka rosolowa ;)

300 g nózek kurczaka, bez kosci, bez skóry, bez sciegien, pokrojonych na kawalki ( z ok. 500 g nózek kurczaka)
200 g warzyw, mieszanych ( selera, cebuli, czosnku, pora), pokrojonych na kawalki
4 galazki mieszanych ziól, swiezych ( szalwii, rozmarynu, pietruszki), tylko liscie
150 g soli morskiej, gruboziarnistej
50 g bialego wina
1 lisc laurowy
1 gozdzik
5 nasion kolendry




Sposób przygotowania:
Do naczynia miksujacego wlozyc kawalki miesa kurczaka, rozdrobnic 5 s/obr. 7. Przelozyc do innego naczynia.
Do naczynia miksujacego wlozyc wszystkie warzywa i ziola, rozdrobnic 10 s/obr. 5.
Dodac sól, rozdrobnione mieso, wino, lisc laurowy i gozdzik, gotowac 30 min/Varoma/obr. 2, na pokrywke naczynia miksujacego zamiast miarki postawic koszyczek.
Zdjac koszyczek, zalozyc miarke, zmiksowac 1 min/obr. 10.
Przelozyc do szczelnie zamknietego sloika, pozostawic do ostygniecia.

THERMOMIX..............ziemniaki puree


1000 g ziemniaków, , pokrojonych na kawalki
300 g wody
1,5 lyzeczki soli
20 g masla
2 szczypty galki muszkatowlowej
160 g mleka, 1,5 %

Zalozyc motylek.
Do naczynia miksujacego wlozyc ziemniaki, wode i sól, gotowac ok. 25 min/100°C/obr. 1.
Dodac maslo, galke muszkatolowa, mleko , wymieszac, aby powstalo kremowe purée ok. 15-20 s/obr. 4.

THERMOMIX ..............przepisy :)




Thermomix jest urządzeniem drogim ale wszechstronnym i bardzo dopracowanym. Skondensowana w tym niewielkim urządzeniu technologia, pozwala nam cieszyć się możliwościami świetnego blendera, parowaru, dokładnej wagi i garnka w jednym. 

Zalety:

+ dobrej jakości wszechstronny robot kuchenny a może nawet coś więcej - taka mała kuchnia 
+ spora ilość przepisów skrojona na miarę właśnie dla tego urządzenia 
+ zachęca do gotowania potraw, których do tej pory prawdopodobnie nie jedliśm

Wady:

- drogie 

=========================================
Sok KUBUS!

200 g marchweki,
 350 g jablek, 
70 g cukru 
1 cytryne do wycisniecia.
 Obrana marchew wrzucic do TM i rozdrobnic (7 s. obr. poz. 5).
 Dodac 750 ml wrzacej wody i gotowac7 min. (temp. Varoma obr. poz. 1).
 Dodac pozostale skladniki i miksowac przez 1 min (obr. poz. 10). 

Uzupelnic wrzatkiem do 2 litrów i pasteryzowac przez 5 min. (temp. 100°C, obr. poz. 10).

niedziela, 12 stycznia 2014

Chleb w 5 minut....................Pyszny!

0,5kg mąki (dowolna)
2 opakowania suchych drożdży (14g)
2 szklanki ciepłej (!) wody
po 2 łyżeczki soli i cukru
5 łyżek otrębów pszennych
8 łyżek ziaren.  Jeśli  lubisz - możesz śmiało dać więcej!



masło i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy.





Przygotowanie:
Drożdże wsyp do miseczki z ciepłą wodą i odstaw na kilka minut.
W dużej (!) misce wymieszaj mąkę, sól, cukier, otręby i ziarna.
 Dodaj do nich wodę z drożdżami i wszystko dokładnie wymieszaj.łyżką. 
Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

Keksówkę wysmaruj masłem, obsyp bułką i przelej do niej ciasto.
 Przykryj i odstaw jeszcze na czas rozgrzania piekarnika do 200 stopni.
Gdy się rozgrzeje wstaw i piecz godzinę.



Gorący chleb wyjmij z formy  i zawiń w czystą ściereczkę. Zostaw do ostygnięcia. 

Pyszny Chleb........................pain délicieux

Składniki:
1 litr ciepłej wody
8 łyżek płatków owsianych (górskich)
5 dkg drożdży
1 kg mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru



Ciepłą wodę wlać do miski, wsypać płatki owsiane,dodać sól i cukier na to pokruszyć drożdże.
Poczekać, aż płatki wypłyną na wierzch, wtedy dodać mąkę i wyrobić ciasto.
Wyłożyć do 2 wąskich wysmarowanych i posypanych b. tartą foremek, dać do piekarnika, 
ustawić temp. na 170 stopni i piec ok. 1 godz.

Norweskie bułeczki cynamonowe.......................Brioches à la cannelle



Składniki
Ciasto
600 g mąki pszennej
80 g cukru
1/2 łyżeczki solu
21 g drożdży suchych albo 45 g świeżych
100 g niesolonego masła
400 ml mleka
2 jajka

Nadzienie
150 g miękkiego masła
150 g cukru
1 1/2 łyżeczki cynamonu

1 jajko do posmarowania

Składniki nadzienia wymieszać w misce.
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i drożdżami. Masło roztopić, dodać do roztrzepanych jajek i mleka. 
Powstałym płynem zalać suche składniki i wyrobić miękkie, sprężyste ciasto. 
Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. 
1/3 ciasta rozwałkować na kształt blaszki (o wymiarach ok. 33x24 cm) - będzie to spód bułek. 
Resztę ciasta rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt. 
Posmarować równomiernie nadzieniem, zwinąć w rulon i pociac na cienkie plastry,ułożyć na przygotowanym spodzie. 

Odstawić do napuszenia na 20 min. Piekarnik nagrzać do 230 st. C.
 Przed pieczeniem posmarować bułeczki rozkłóconym jajkiem. Piec 20-25 min


Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)