poniedziałek, 24 czerwca 2013
niedziela, 26 maja 2013
Stek z rekina w sosie curry.....................Steak de requin à la sauce au curry
Stek z rekina w sosie curry
- 4 steki z rekina
- trochę oleju
- 30 cl śmietany
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu
- 2 szczypty z curry
- sól i pieprz
- 2 szalotki
Usuń skórę ze stekow z rekina i wyplucz rybe.
Następnie osusz papierowymi ręcznikami.
Na patelnie wlej odrobine oleju i dodać części stekow tzn. poukladaj je ciasno jeden kawalek obok drugiego!
Zmniejszyć ogień i smazyc przez 5 minut z kazdej strony!
Gdy są podsmazone,gotowe zdjąć z ognia i przelozyc na ogrzany polmisek. Na innej patelni podsmażyć na oleju posiekaną szalotke
, połączyc ja ze śmietana, proszekiem curry, musztarda, sola i i pieprzem oraz dodać miód.
Podgrzewać kilka minut, a następnie zalać steki z rekina .
Bon appétit.
piątek, 10 maja 2013
Tarta cytrynowa...................Tarte au citron
Na ciasto kruche:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 70 g cukru
- 2 żółtka jaj
- 5 ml wody
- 1 szczypta soli
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 70 g cukru
- 2 żółtka jaj
- 5 ml wody
- 1 szczypta soli
NA KREM LEMON
- 4 średnie cytryny
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
Na beze:
- 2 białka
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto podpiec i ostudzic.
Umyć cytryny i zdjac skorke maszynka do zes (bardzo cienko). Skórki wrzucic do rondla i wlac sok.
Wsypac cukier i skrobię kukurydzianą. Wymieszać i ogrzewać az skorka bedzie miękka.Oziebic!
Ubic jaja w oddzielnym pojemniku. Ubite wymieszać z masa z cytryny.Wstawic do kapieli wodnej i nadal ubijac
tak aby sie zaparzyly i masa zgestniala.
Teraz kolej na beze.
Ubic białka na sztywna mase ze szczyptą soli , dodać cukier i proszeki y.
Wylozyc na ciasto krem cytrynowy, na to beze
Piec w wolnym piecu (120 ° C/150 ° C) tak aby beza sie przybrazowila (10 min)
Francuska zupa cebulowa.............Soupe à l'oignon
Składniki:
- 4 duże cebule
- 50 g masła
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki
- 25 cl białego wina (opcja)
- 1 litr wody
- sól , pieprz ,
- 6 kromki czerstwej bulki
- 100 g sera zoltego,startego
Obrać i pokroić cebulę w polkrazki, usmażyć na masle i oleju
Posypać mąka, dodac gorącej wody , białego wina i doprawić.
Przykryć i gotować delikatnie przez 20 minut.
Przygotowac 4 miseczki do ktorych podzielic zupe.Na wierzch polozyc po kromce bulki i posypac zoltym serem.(można grzanki małe lub większe)
Wstawic do nagrzanego piekarnika i zapiec az ser sie przypiecze(na rumiano).
Smacznego!
Moja sugestia:
Mozna do cebuli dodac 1-2 zabki czosnku.
czwartek, 18 kwietnia 2013
Chleb z oliwkami i tymiankiem
Składniki (na 1 bochenek)
- 31 cl wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka mleka w proszku
- 250 g mąki
- 250 g mąki pszennej razowej
- 1 opakowanie drożdży suchych (instant)
- 100 g oliwek czarnych bez pestek
- 2 łyżki tymianku
Z podanych skladnikow zagniesc ciasto.Odstawic na 1h do wyrosniecia(przykryc).
Zagniesc jeszcze raz,przelozyc do foremki i odstawic jeszcze na 1h.
Piec okolo 40-50 min w piekarniku w temp 220°C
Moja uwaga:
Mozna upiec chleb w maszynie!
Kurczak z cykoria i curry
Składniki (dla 4 osób):
- 4 piersi z kurczaka
- 1 kg z cykorii
- oliwa z oliwek
- sól pieprz , curry
- opakowanie dobrej smietany
Umyć i pokroić na paski 2 cm cykorie (usunąć gorzki stożek,srodek).
Obsmazyc kurczaka z odrobiną oleju, aż kawałki są złociste. Odstawić.
Zblanszowac endywie (al dente jest najlepsze) w osolonej wodzie.
Zmieszac w rondlu endywie z pokrojonym w kostkę kurczakiem, curry, przyprawic do smaku,dodać słoik kremowej smietany. Podawać na gorąco.
Może z ryzem ryżu basmati.
Łatwa szarlotka...........Gâteau aux pommes facile
- 220 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 jajka
- 1/2 opakowanie proszku do pieczenia
- 125 g mąki
- 1/2 szklanki oleju
- 3-4 jabłka
Wymieszać wszystkie składniki, następnie dodać jablka pokrojone na małe kawałki. Wymieszać wszystko ponownie. Wysmarowac blaszke maslem wylozyc ciasto i piec przez 40-50 minut w temperaturze 160 ° C.
Cieple posypac cukrem pudrem.....mniam :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...