niedziela, 26 maja 2013

Stek z rekina w sosie curry.....................Steak de requin à la sauce au curry

Stek z rekina w sosie curry




Składniki (dla 4 osób):
- 4 steki z  rekina
- trochę oleju
- 30 cl śmietany
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu
- 2 szczypty z curry
- sól i pieprz
- 2 szalotki


Usuń skórę ze stekow z rekina i wyplucz rybe.
 Następnie osusz papierowymi ręcznikami.
 Na patelnie wlej odrobine oleju i dodać części stekow tzn. poukladaj je ciasno jeden kawalek obok drugiego!
Zmniejszyć ogień i smazyc przez 5 minut z kazdej  strony!
 Gdy są podsmazone,gotowe zdjąć z ognia i przelozyc na ogrzany polmisek. Na innej patelni podsmażyć  na oleju posiekaną szalotke
  , połączyc ja ze śmietana, proszekiem curry, musztarda, sola i i pieprzem oraz dodać miód.
 Podgrzewać kilka minut, a następnie zalać steki z rekina .


Bon appétit.

piątek, 10 maja 2013

Tarta cytrynowa...................Tarte au citron

Na ciasto kruche:

- 250 g mąki
- 125 g masła
- 70 g cukru
- 2 żółtka jaj
- 5 ml wody
- 1 szczypta soli


NA KREM LEMON  
- 4 średnie cytryny 
- 150 g cukru 
- 3 jajka 
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej

Na beze:
 - 2 białka
- 100 g cukru 
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto podpiec i ostudzic.

 Umyć cytryny i  zdjac  skorke maszynka do zes  (bardzo cienko). Skórki wrzucic do rondla i wlac sok.  
Wsypac cukier i skrobię kukurydzianą. Wymieszać i ogrzewać az skorka bedzie miękka.Oziebic!
 Ubic jaja w oddzielnym pojemniku. Ubite  wymieszać z masa z cytryny.Wstawic do kapieli wodnej i nadal ubijac 
tak aby sie zaparzyly i masa zgestniala.
Teraz kolej na beze.
  Ubic białka na sztywna mase ze szczyptą soli , dodać cukier i proszeki y. 
Wylozyc na ciasto krem cytrynowy, na to beze 
Piec w wolnym piecu (120 ° C/150 ° C) tak aby beza sie przybrazowila (10 min)





Francuska zupa cebulowa.............Soupe à l'oignon



Składniki:
- 4 duże cebule
- 50 g masła
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki
- 25 cl białego wina (opcja)
- 1 litr wody
- sól , pieprz ,
- 6 kromki czerstwej bulki
- 100 g sera zoltego,startego





Obrać i pokroić cebulę w polkrazki, usmażyć na  masle i oleju
Posypać  mąka, dodac gorącej wody , białego wina i doprawić.
 Przykryć i gotować delikatnie przez 20 minut.
 Przygotowac 4 miseczki do ktorych podzielic zupe.Na wierzch polozyc po kromce bulki i posypac zoltym serem.(można grzanki małe lub większe)
 Wstawic do nagrzanego piekarnika i zapiec az ser sie przypiecze(na rumiano).
Smacznego!





Moja sugestia:
Mozna do cebuli dodac 1-2 zabki czosnku.



czwartek, 18 kwietnia 2013

Chleb z oliwkami i tymiankiem



Składniki (na 1 bochenek)
- 31 cl wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka mleka w proszku
- 250 g  mąki
- 250 g mąki pszennej razowej
- 1 opakowanie drożdży suchych (instant)
- 100 g oliwek czarnych bez pestek
- 2 łyżki tymianku
Z podanych skladnikow zagniesc ciasto.Odstawic na 1h do wyrosniecia(przykryc).
Zagniesc jeszcze raz,przelozyc do foremki i odstawic jeszcze na 1h.
Piec okolo 40-50 min w piekarniku w temp 220°C



Moja uwaga:
Mozna upiec chleb w maszynie!

Kurczak z cykoria i curry


Składniki (dla 4 osób):
- 4 piersi z kurczaka
- 1 kg z cykorii
- oliwa z oliwek
- sól pieprz , curry
- opakowanie dobrej smietany


Piersi pokroić  w kostkę.
 Umyć i pokroić na paski 2 cm cykorie (usunąć gorzki stożek,srodek).
 Obsmazyc kurczaka z odrobiną oleju, aż kawałki są złociste. Odstawić.
 Zblanszowac endywie  (al dente jest najlepsze) w osolonej wodzie.
Zmieszac w rondlu endywie z  pokrojonym w kostkę kurczakiem, curry, przyprawic do smaku,dodać słoik kremowej smietany. Podawać na gorąco.
Może z ryzem ryżu basmati.

Łatwa szarlotka...........Gâteau aux pommes facile





Skladniki:
- 220 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego 
- 3 jajka
- 1/2 opakowanie proszku do pieczenia 
- 125 g mąki 
- 1/2 szklanki oleju 
- 3-4 jabłka 



Wymieszać wszystkie składniki, następnie dodać jablka  pokrojone na małe kawałki. Wymieszać wszystko ponownie. Wysmarowac blaszke maslem wylozyc ciasto i piec przez 40-50 minut w temperaturze 160 ° C. 
Cieple posypac cukrem pudrem.....mniam :)

sobota, 9 marca 2013

Grzane wino......Vin chaud aux épices (Alsace)




 1 litr czerwonego wina (Bordeaux, Burgundia czy Pinot Noir)
- 250 g brązowego cukru
- 1 skórkę z cytryny
- 1 sk
órka pomarańczowa
- 2 laski cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 goździki
- 1 kawałek imbiru (lub mielony)
- 1 szczypta startej gałki muszkatołowej

Przygotowanie :
Wymieszać wszystkie składniki i doprowadzić do wrzenia bardzo powoli.
Grzac ale nie gotowac 5 minut.
Podawać na gorąco!


Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)