czwartek, 18 kwietnia 2013

Chleb z oliwkami i tymiankiem



Składniki (na 1 bochenek)
- 31 cl wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka mleka w proszku
- 250 g  mąki
- 250 g mąki pszennej razowej
- 1 opakowanie drożdży suchych (instant)
- 100 g oliwek czarnych bez pestek
- 2 łyżki tymianku
Z podanych skladnikow zagniesc ciasto.Odstawic na 1h do wyrosniecia(przykryc).
Zagniesc jeszcze raz,przelozyc do foremki i odstawic jeszcze na 1h.
Piec okolo 40-50 min w piekarniku w temp 220°C



Moja uwaga:
Mozna upiec chleb w maszynie!

Kurczak z cykoria i curry


Składniki (dla 4 osób):
- 4 piersi z kurczaka
- 1 kg z cykorii
- oliwa z oliwek
- sól pieprz , curry
- opakowanie dobrej smietany


Piersi pokroić  w kostkę.
 Umyć i pokroić na paski 2 cm cykorie (usunąć gorzki stożek,srodek).
 Obsmazyc kurczaka z odrobiną oleju, aż kawałki są złociste. Odstawić.
 Zblanszowac endywie  (al dente jest najlepsze) w osolonej wodzie.
Zmieszac w rondlu endywie z  pokrojonym w kostkę kurczakiem, curry, przyprawic do smaku,dodać słoik kremowej smietany. Podawać na gorąco.
Może z ryzem ryżu basmati.

Łatwa szarlotka...........Gâteau aux pommes facile





Skladniki:
- 220 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego 
- 3 jajka
- 1/2 opakowanie proszku do pieczenia 
- 125 g mąki 
- 1/2 szklanki oleju 
- 3-4 jabłka 



Wymieszać wszystkie składniki, następnie dodać jablka  pokrojone na małe kawałki. Wymieszać wszystko ponownie. Wysmarowac blaszke maslem wylozyc ciasto i piec przez 40-50 minut w temperaturze 160 ° C. 
Cieple posypac cukrem pudrem.....mniam :)

sobota, 9 marca 2013

Grzane wino......Vin chaud aux épices (Alsace)




 1 litr czerwonego wina (Bordeaux, Burgundia czy Pinot Noir)
- 250 g brązowego cukru
- 1 skórkę z cytryny
- 1 sk
órka pomarańczowa
- 2 laski cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 goździki
- 1 kawałek imbiru (lub mielony)
- 1 szczypta startej gałki muszkatołowej

Przygotowanie :
Wymieszać wszystkie składniki i doprowadzić do wrzenia bardzo powoli.
Grzac ale nie gotowac 5 minut.
Podawać na gorąco!


Alzacka tarta cebulowa.......Tarte à l'oignon d'Alsace




Na nadzienie:
- 250 g cebuli
- 100 g boczku
- 1 lub 2 łyżki oliwy z oliwek
 Na sos beszamelowy :
 - 50 cl mleka
 - 70 g mąki
- 50 g masła
- sól - pieprz
- gałka muszkatołowa
 - 2 żółtka jaja

Wykonanie;


Pokroic cebulę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju, musi się lekko zabarwic.Podsmazyc pokrojony bekon na patelni.
 Przygotować sos beszamelowy:
 stopić masło w rondlu, dodać mąke i mleko ,mieszac  trzepaczka , aby uniknąć grudek.Doprawic sola , pieprzem i gałka muszkatołowa , zdjąć z ognia i wymieszać z żółtkami.
 Wylepic forme do tarty ciastem kruchym (przepis juz podalam).Wylozyc cebule i sos beszamelowy,posypac bekonem.
.Pieczemy ciasto w gorącym piekarniku 210 ° C okolo  25 minut

sobota, 23 lutego 2013

Sos winegret.........Vinaigrette française



Składniki na sos domowy podstawowy:

2 łyżki musztardy
1/3 szklanki octu (bialego lub czerwona)
1/2 szklanki oleju kukurydzianego
sol i pieprz (do smaku)

Wykonanie:
Najlepiej jest umiescic wszystkie skladniki w sloiku lub butelce i porządnie wstrząsnąć!
Aby zaoszczędzić czas wlozyc do blendera i gotowe!
Mozna przechowywac okolo 1-2 tygodnie w lodowce.

II wersja:
½ cebuli
½ pęczeka natki pietruszki
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka majonezu
4 łyżki oleju  rzepakowego
sól i pieprz

III wersja:
-  40 cl oleju
- 20 cl octu
-  20 cl wody
- 20 cl musztarda
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pieprzu



Moja uwaga:
Jesli sos jest za kwasny dodac troszke cukru.....ja zawsze dodaje!

Endywia smakoszy.........Salade d'endives des gourmands




Składniki (dla 4 osób):
- 4 duże endywie
- 6 plasterków boczku
- 100 g sera Roquefort
- 100 g sera zoltego
- musztarda
- ocet jabłkowy
- olej
- pieprz

Przygotowanie:

Umyć i osuszyć endywie ,pokroic na małe paseczki (polplasterki).
 Pokroic na male kosteczki niebieski Roquefort, twardy ser zolty i boczek.
Wrzuć wszystkie skladniki do endywii.
Przygotować sos z łyżeczki musztardy, 1 łyżka octu ,  4 łyżkek oleju oraz  trochę soli i pieprzu.
Dobrze wymieszac!


Moja uwaga:
Prosze pamietac,ze salatki zawsze mieszamy dopiero przed podaniem lub na stole!
Do salatek z endywii mozna dodac orzechy,migdaly i inne bakalie ,ktore sie z nia wspaniale komponuja!!!

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)