czwartek, 18 kwietnia 2013
Chleb z oliwkami i tymiankiem
Składniki (na 1 bochenek)
- 31 cl wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka mleka w proszku
- 250 g mąki
- 250 g mąki pszennej razowej
- 1 opakowanie drożdży suchych (instant)
- 100 g oliwek czarnych bez pestek
- 2 łyżki tymianku
Z podanych skladnikow zagniesc ciasto.Odstawic na 1h do wyrosniecia(przykryc).
Zagniesc jeszcze raz,przelozyc do foremki i odstawic jeszcze na 1h.
Piec okolo 40-50 min w piekarniku w temp 220°C
Moja uwaga:
Mozna upiec chleb w maszynie!
Kurczak z cykoria i curry
Składniki (dla 4 osób):
- 4 piersi z kurczaka
- 1 kg z cykorii
- oliwa z oliwek
- sól pieprz , curry
- opakowanie dobrej smietany
Umyć i pokroić na paski 2 cm cykorie (usunąć gorzki stożek,srodek).
Obsmazyc kurczaka z odrobiną oleju, aż kawałki są złociste. Odstawić.
Zblanszowac endywie (al dente jest najlepsze) w osolonej wodzie.
Zmieszac w rondlu endywie z pokrojonym w kostkę kurczakiem, curry, przyprawic do smaku,dodać słoik kremowej smietany. Podawać na gorąco.
Może z ryzem ryżu basmati.
Łatwa szarlotka...........Gâteau aux pommes facile
- 220 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 jajka
- 1/2 opakowanie proszku do pieczenia
- 125 g mąki
- 1/2 szklanki oleju
- 3-4 jabłka
Wymieszać wszystkie składniki, następnie dodać jablka pokrojone na małe kawałki. Wymieszać wszystko ponownie. Wysmarowac blaszke maslem wylozyc ciasto i piec przez 40-50 minut w temperaturze 160 ° C.
Cieple posypac cukrem pudrem.....mniam :)
sobota, 9 marca 2013
Grzane wino......Vin chaud aux épices (Alsace)
1 litr czerwonego wina (Bordeaux, Burgundia czy Pinot Noir)
- 250 g brązowego cukru
- 1 skórkę z cytryny
- 1 sk
órka pomarańczowa
- 2 laski cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 goździki
- 1 kawałek imbiru (lub mielony)
- 1 szczypta startej gałki muszkatołowej
Przygotowanie :
Wymieszać wszystkie składniki i doprowadzić do wrzenia bardzo powoli.
Grzac ale nie gotowac 5 minut.
Podawać na gorąco!
Alzacka tarta cebulowa.......Tarte à l'oignon d'Alsace
Na nadzienie:
- 250 g cebuli
- 100 g boczku
- 1 lub 2 łyżki oliwy z oliwek
Na sos beszamelowy :
- 50 cl mleka
- 70 g mąki
- 50 g masła
- sól - pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2 żółtka jaja
Wykonanie;
Pokroic cebulę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju, musi się lekko zabarwic.Podsmazyc pokrojony bekon na patelni.
Przygotować sos beszamelowy:
stopić masło w rondlu, dodać mąke i mleko ,mieszac trzepaczka , aby uniknąć grudek.Doprawic sola , pieprzem i gałka muszkatołowa , zdjąć z ognia i wymieszać z żółtkami.
Wylepic forme do tarty ciastem kruchym (przepis juz podalam).Wylozyc cebule i sos beszamelowy,posypac bekonem.
.Pieczemy ciasto w gorącym piekarniku 210 ° C okolo 25 minut
sobota, 23 lutego 2013
Sos winegret.........Vinaigrette française
Składniki na sos domowy podstawowy:
2 łyżki musztardy
1/3 szklanki octu (bialego lub czerwona)
1/2 szklanki oleju kukurydzianego
sol i pieprz (do smaku)
Wykonanie:
Najlepiej jest umiescic wszystkie skladniki w sloiku lub butelce i porządnie wstrząsnąć!
Aby zaoszczędzić czas wlozyc do blendera i gotowe!
Mozna przechowywac okolo 1-2 tygodnie w lodowce.
II wersja:
½ cebuli
½ pęczeka natki pietruszki
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka majonezu
4 łyżki oleju rzepakowego
sól i pieprz
III wersja:
- 40 cl oleju
- 20 cl octu
- 20 cl wody
- 20 cl musztarda
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pieprzu
Moja uwaga:
Jesli sos jest za kwasny dodac troszke cukru.....ja zawsze dodaje!
2 łyżki musztardy
1/3 szklanki octu (bialego lub czerwona)
1/2 szklanki oleju kukurydzianego
sol i pieprz (do smaku)
Wykonanie:
Najlepiej jest umiescic wszystkie skladniki w sloiku lub butelce i porządnie wstrząsnąć!
Aby zaoszczędzić czas wlozyc do blendera i gotowe!
Mozna przechowywac okolo 1-2 tygodnie w lodowce.
II wersja:
½ cebuli
½ pęczeka natki pietruszki
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka majonezu
4 łyżki oleju rzepakowego
sól i pieprz
III wersja:
- 40 cl oleju
- 20 cl octu
- 20 cl wody
- 20 cl musztarda
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pieprzu
Moja uwaga:
Jesli sos jest za kwasny dodac troszke cukru.....ja zawsze dodaje!
Endywia smakoszy.........Salade d'endives des gourmands
Składniki (dla 4 osób):
- 4 duże endywie
- 6 plasterków boczku
- 100 g sera Roquefort
- 100 g sera zoltego
- musztarda
- ocet jabłkowy
- olej
- pieprz
Przygotowanie:
Umyć i osuszyć endywie ,pokroic na małe paseczki (polplasterki).
Pokroic na male kosteczki niebieski Roquefort, twardy ser zolty i boczek.
Wrzuć wszystkie skladniki do endywii.
Przygotować sos z łyżeczki musztardy, 1 łyżka octu , 4 łyżkek oleju oraz trochę soli i pieprzu.
Dobrze wymieszac!
Moja uwaga:
Prosze pamietac,ze salatki zawsze mieszamy dopiero przed podaniem lub na stole!
Do salatek z endywii mozna dodac orzechy,migdaly i inne bakalie ,ktore sie z nia wspaniale komponuja!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...