niedziela, 20 października 2019

Szynka z karkówki i boczku wędzonego


Składniki:
·         80 dag karkówki,
·         40 dag boczku surowego-wędzonego,
·         22-25g peklosoli,
·         szczypta pieprzu czarnego,
·         szczypta ziela angielskiego,
·         1 liść laurowy,
·         gałązka (4cm) świeżego rozmarynu,
·         1 spory ząbek czosnku,
·         70 ml wody,
·         płaska łyżeczka żelatyny.

Sposób przygotowania:


  1. 1.       Karkówkę tniemy na 3cm kawałki i lekko ubijamy tłuczkiem.
2.       Boczek mielimy na sitku nr 3.
3.       Oba składniki wkładamy do miski i dodajemy peklosól i przyprawy tj. pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie i rozmaryn.
4.       Całość ugniatamy (masujemy) minimum 15 minut.
5.       Przykrywamy miskę i wkładamy całość do lodówki na 24godzin.
6.       Po 12 godzinach ugniatamy około 10minut.
7.       Po 24godzinach dodajemy do mięsa wodę, płaską łyżeczkę żelatyny, wciskamy ząbek czosnku i ponownie masujemy,
8.       Wkładamy całość do woreczka umieszczonego w szynkowarze i bardzo dokładnie ubijamy. Skręcamy woreczek, zakręcamy sznurkiem.
9.       Dalej robić jak „Szynkę dla początkujących”.

Szynka konserwowa ekstra


Składniki:
        1, 2 kg piersi z kurczaka lub indyka,
         2 płaskie łyżeczki żelatyny,
         1 łyżkę soli,
         odrobina pieprzu i papryki słodkiej,
         1 płaska łyżeczka cukru pudru,
         100 ml zimnej wody.

Sposób przygotowania:

Krok po kroku:

Dzień wcześniej marynujemy mięso według uznania, lub zgodnie z przepisem. (Kilka ciekawych przepisów na szynkę z szynkowara znajduje się na dole strony.)

Zamarynowane mięso wkładamy do szynkowara i dokręcamy śrubę. W ten sposób nabierze ona odpowiedniego kształtu, zostanie bardziej zbita, a ponad to jeszcze dokładniej przesiąknie smakiem marynaty. Naczynie wraz z szynką wstawiamy na 24h do lodówki.

Po upływie doby do dużego garnka wstawiamy szynkowar i zalewamy wodą (do wysokości 3/4 szynkowara).

Parzymy szynkę przez 2,5h, uważając, aby woda w garnku nie zaczęła wrzeć. Optymalna temperatura do parzenia szynki zależna jest od tego, z jakiego gatunku mięsa ją przygotowujemy  W przypadku szynek mieszanych jest to 75-80 stopni. (Wtedy temperatura wewnątrz szynkowara nieco przekracza 70 stopni, dzięki czemu mięso staje się soczyste, ale nie surowe.)

Po upływie tego czasu wyjmujemy szynkowar z wody i pozostawiamy do wystygnięcia ( na ok. 2 godziny), a następnie wkładamy do lodówki na 48h.



Jak długo poszczególne rodzaje szynki z szynkowara nadają się do spożycia?
Szynki przyrządzone jedynie w marynacie - 3-5 dni

Szynki zamarynowane z użyciem soli peklowanej - 10 dni

Szynkę z szynkowara można zamrażać, wtedy jej przydatność do spożycia jest o wile dłuższa

Jakie rodzaje wędlin można przygotować w szynkowarze?
Szynka wieprzowa

Karkówka

Schab

Pierś z indyka lub kurczaka

Mielonki

Rolady mięsne

Pasztety

Golonki

Kiełbasy


Boczek prasowany i rolowany

Szynka z szynkowaru dla początkujących


Składniki:
         1, 2 kg łopatki wieprzowej,
         22-25 g peklosoli (mięsko będzie po peklowaniu różowe),
         płaska łyżeczka cukru,
         1 łyżka żelatyny,
         szczypta pieprzu,
         70 ml wody.

Sposób przygotowania:

1.       Świeże mięso kroimy w kawałki nie większe niż 4x4 cm kawałki.
2.       Żelatynę, cukier i sól rozpuszczamy w 70 ml wody i otrzymanym roztworem zalewamy mięso.
3.       Mieszamy delikatnie i pozostawiamy na około 20-30 minut w ciepłym pomieszczeniu. Po tym czasie bardzo dokładnie mieszamy i ugniatamy bądź lekko zbijamy poprzez szmatkę lub folię tłuczkiem do mięsa.
4.       Wkładamy mięso do woreczka, który umieściliśmy wcześniej w szynkowarze (można to robić na zewnątrz szynkowaru). Robimy to bardzo starannie, warstwami wkładając mięso, każdą warstwę mocna ubijamy, uważając, aby nie pozostawiać powietrza (niestaranne i zbyt słabe ubicie powoduje rozwarstwianie się produktu).
5.       Po wypełnieniu szynkowar wsadem mięsnym związujemy go i wkładamy do lodówki na dwie doby (można na dłużej).
6.       Po tym okresie przygotowujemy pojemnik do gotowania o takiej wielkości, aby można było prawie cały szynkowar zanurzyć we wodzie. Nie grozi nam tu wypłynięcie tworzącego się rosołu podczas parzenia, ponieważ woreczek jest szczelnie zamknięty.
7.       Wodę zagotowujemy i wstawiamy do niej schłodzony szynkowar (obniży nam znacznie temperaturę wody) i na dużym gazie staramy się jak najszybciej doprowadzić wodę do temperatury około 82-85 stopni.
8.       Parzymy przez około 2 godziny. Czas parzenia liczymy od momentu, kiedy temperatura wody osiągnie przewidzianą w przepisie.
9.       Za krótkie parzenie lub w niższa temperatura powodują, że szynka jest twarda.
10.   Zbyt długie parzenie sprawi, że szynka będzie mało soczysta i krucha.
11.   Poziom wody w garnku musi być trochę wyższy lub równy niż wsadu mięsnego w szynkowarze.
12.   Po parzeniu wyjmujemy schładzamy w zimnej wodzie i wstawiamy do lodówki na noc lub 10-12 godzin.


Temperatura parzenia poszczególnych gatunków mięsa:

Wołowina - 70 stopni
Cielęcina - 75 stopni
Jagnięcina - 80 stopni
Wieprzowina - 85 stopni

Drób - 90 stopni

sobota, 19 października 2019

KIMCHI przepis podstawowy

Składniki na jeden duży słoik 

5 łyżek soli
2 – 3 litry wody

1 kg kapusty pekińskiej

Składniki na pastę kimchi:
¾ szklanki wody
2 łyżki mąki ryżowej
1 łyżka cukru

3 – 6 łyżek papryki gochugaru, do kupienia na przykład tutaj
3 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane lub starte na tarce
4 cm imbiru, starte na tarce
¼ łyżeczki soli

Oraz:
½ małej rzepy lub kalarepy
¼ szklanki szczypiorku, pokrojonego w grube kawałki
¼ marchewki, pocięta w cienkie paseczki





Kapustę przekroić wzdłuż na cztery części, następnie każdą ćwiartkę pokroić na małe kawałki.
 Następnie przełożyć do dużej miski, zalać wodą z solą i odstawić na 60 minut.
W międzyczasie zagotować wodę z mąką ryżową oraz cukrem i gotować chwilkę aż zmieni się w gęsty, ryżowy kleik.
 Wtedy zdjąć z ognia i ostudzić
Do przestudzonego kleiku dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać aż do uzyskania gładkiej pasty. Kiedy pasta będzie wymieszana dodać rzepę, szczypior oraz marchew.
Namoczoną kapustę opłukać, odcedzić, dokładnie odcisnąć i przełożyć do dużej miski.





 Dodać pastę kimchi (NAŁOŻYĆ RĘKAWICZKI!) dokładnie natrzeć kapustę pastą.
 Kiedy całość będzie dobrze wymieszana przełożyć do pojemnika,  zamknąć i zostawić na blacie na 2 – 5 dni, czyli  do momentu, aż zrobi się lekko kwaśne.
 Kimchi przełożyć do lodówki gdzie można ją przechowywać kilka miesięcy

piątek, 23 sierpnia 2019

Kiszenie barszczu z buraków......

2 kg buraków
2 listki laurowe
3-4 ząbki czosnku
parę ziarenek czarnego pieprzu
parę ziarenek ziela angielskiego
2 łyżka soli
6 szklanek wody przegotowanej i ostudzonej


 Kiszone buraki potrzebują czasu - należy nastawić je na tydzień, a następnie jeszcze odstawić na kilka dni - nabiorą mocy i smaku!


Lecznicze właściwości buraków:

działają pobudzająco,
zwiększają odporność organizmu
wspomagają leczenie nowotworów złośliwych.
za sprawą substancji pektynowych ułatwiają trawienie, obniżają poziom cholesterolu, przeciwdziałają miażdżycy i hamują procesy gnilne w jelitach,
zawarty w nich kwas foliowy jest zalecany kobietom ciężarnym,
odkwaszają organizm dzięki zawartości wapnia, potasu, sodu i magnezu,
zawarta w nich witamina B wspomaga proces tworzenia się czerwonych krwinek,
zwalczają przeziębienia,
są wskazane przy anemii i nerwicy.

Kiszone buraki to naturalny sposób na wzmocnienie organizmu i profilaktykę niedoborów żelaza.


poniedziałek, 12 sierpnia 2019

Bigos w szybkowarze




Pasta tahini........ sezamowa




200 g sezamu
1 łyżka oleju


 Na rozgrzaną suchą patelnię wysypać sezam. Prażyć go na średnim ogniu. Mniej więcej 10 sekund i 10 sekund potrząsać patelnią odwracając ziarna. 
 Sezam musi stać się lśniący, leciutko złoty, ale nie brązowy, bo stanie się gorzki! Ziarna przełożyć na talerz i zostawić do wystygnięcia.
 Ziarna przesypać do blendera i miksować  pulsacyjnie tak powiedzmy 30 sekund ..... 10-20 sekund przerwy. Gdy zacznie być płynna i tłuszcz rozrzedzi ziarna można miksować jednym ciągiem. Jeśli na początku idzie trudniej możecie dodać łyżkę oleju. 
Pastę przełożyć do słoika.
 Pasta tahini lub tahina jest świetna do wielu dań!

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)