wtorek, 7 sierpnia 2018

BUŁKI PSZENNE, KAJZERKI.............z Thermomixa

1,5 łyżeczki soli
20 g drożdży
1 łyżeczki cukru
20 g oleju
200 g letniej wody
450 g mąki pszennej
1 jajko surowe





Wszystkie składniki oprócz jajka włożyć do miski Thermomiksa  (3 min. interwał)
Wyłożyć ciasto na talerz, uformować z ciasta wałek i pokroić na 8 części.
Ulepić 8 bułek o dowolnym kształcie (ponacinać nożem, zapleść warkocze lub ślimaczki) 
i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10 - 15 minut (będą pulchniejsze).
Rozbić w szklance jajko i posmarować nim bułki, posypać ulubionymi nasionami (mak, sezam, kminek itp.)
Włożyć do zimnego piekarnika, ustawić temp. 180 C, piec przez  30 min.


środa, 10 maja 2017

Syrop z mniszka lekarskiego

Składniki:

150 - 200 sztuk dobrze rozwiniętych kwiatów mniszka lekarskiego 
(zebrane w suchy słoneczny dzień)
woda 300 ml + 200 ml
sok z jednej cytryny
1 szkl ksylitolu
imbir świeży

Wykonanie:
Liczenie kwiatów to najtrudniejszy etap wykonania majowego miodku. Potem już będzie z górki. ;)
Kwiaty zalej 2 szklankami wody, dodaj cytrynę bez skórki pokrojoną w kostkę oraz kilka plastrów imbiru  i gotuj przez ok. 45 minut na najmniejszym ogniu.
Następnie pozostaw pod przykryciem na 24 godziny.
Następnego dnia odciśnij przez gazę zawartość garnka, dodaj ksylitol i gotuj aż płyn się zredukuje mniej więcej o połowę .

Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego jest najczęściej stosowany w celu łagodzenia bólu gardła i leczenia infekcji górnych dróg oddechowych ale też:
przeciwwirusowe i antybakteryjne,
oczyszczające organizm z toksyn,
wzmacniające system immunologiczny,
wspomagające układ oddechowy (głównie podczas infekcji) i pokarmowy (usprawnia trawienie),
działanie moczopędne – zalecany przy schorzeniach nerek, infekcjach dróg moczowych, kamicy nerkowej,
 zapobieganie miażdżycy,
przyspieszanie gojenia się ran i stanów zapalnych,

polecany przy chorobach wątroby i woreczka żółciowego.

Pizza na spodzie z brokuła



1/2 brokuła 
1 jajko
50 g mąki z brązowego ryżu
10 g mąki żytniej razowej
1/4  czerwonej cebuli (drobno posiekanej)*
 1 duży ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku

Na zaczyn drożdżowy:5
50 ml mleka
20 g drożdży świeżych lub opakowanie suszonych
1 łyżka mąki żytniej razowej
1 łyżeczka cukru




Ugotować brokuła na parze!
 Ważne jest to by nie gotować ich zbyt długo, by nie miały w sobie zbyt dużo wody. Można jedynie zblanszować....

Podgrzać mleko, aż będzie ciepłe , dodać pozostałe składniki na zaczyn : pokruszone drożdże, mąkę oraz cukier. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, wyłączyć ogień, przykryć ściereczką i poczekać do podwojenia objętości.






Następnie do osobnej miski wrzucić podgotowanego brokuła (ważne by był jeszcze ciepły, lecz nie zbyt gorący), jajko, mąkę ryżową oraz żytnią, cebulę z czosnkiem, przyprawy oraz dolej zaczyn drożdżowy. Całość zmiksować na jednolitą masę. Potrwa to jedynie kilka minut. Masa będzie jeszcze ciepła, przykryć więc miskę kuchennym ręcznikiem i odstawić na bok na 15 minut, by drożdże zaczęły „pracować”.

Po 15 minutach, rozgrzać piec do temperatury 185 C, ciasto uformować w okrąg około 25 cm średnicy na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia. Tak rozsmarowane ciasto włożyć do pieca i piec przez około 25 minut, aż się zetnie.





Na tak podpieczone ciasto wyłożyć ulubiony sos oraz wszystkie dodatki.
 Pizzę ze wszystkimi dodatkami piec przez kolejne 35 minut w temperaturze 185 C.

sobota, 15 kwietnia 2017

SERNIK GOTOWANY na herbatnikach lub na cieście...........w Thermomixie






masa serowa:

1 kg sera z wiadereczka
4 jaja
3/4 kostki masła
1 szkl ksylitolu
2 paczki budyniu waniliowego/ śmietankowego
1/2 szklanki mleka
skórka otarta z małej cytryny 
4 - 5 łyżek migdałów, w płatkach, uprzednio uprażonych na suchej patelni

dodatkowo: 
około 32 sztuk herbatników typu petitki
600 - 650 gramów truskawek
2 galaretki truskawkowe




Ser zmielić dodając porcjami na gładka masę obroty 3-5- 7
jeżeli mielony to pominąć
Potem dodać przez otwór miękkie  masło w porcjach
Można pomóc mieszając kopyścią



Zdjąć pokrywę i dodać – cukier, jaja, skórkę i sok  z cytryny
Wymieszać najpierw delikatnie kopyścią a potem 2-3 min na dużych obrotach (ok.6-7)
Uwaga- nałożyć miarkę bo pryska !
Zagotować – temp. 100 st. 9- 10 min. obroty 7 potem  stopniowo do 3
Osobno wymieszać mleko z budyniem ,
wlać przez otwór w pokrywie
i gotować jeszcze 2- 3 min po powrocie temperatury do 100 stopni.
Na dnie formy ułożyć herbatniki , zalać gorącym serem
przykryć warstwą herbatników ( można zrobić 2 warstwy)
 Ostudzić zupełnie !




Rozpuścić galaretki, ułożyć truskawki lub inne owoce i zalać KRZEPNĄCĄ galaretką.
Wstawić do lodówki




Ciasto:

300 g mąki pszennej
150 g cukru
150 g margaryny
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wkładamy  wszystkie składniki na ciasto do naczynia i mieszamy czas 1 min/ poz.3. 



Masą serową przekładam również gotowe placki biszkoptowe... :)

Pasztet z pieczarek

- 0,5 kg pieczarek
-2 kajzerki namoczone w mleku
-3 jaja
-1 cebula
-1 łyżka oleju
-sól


Pieczarki umyć i pokroić.
Cebulę drobno pokroić.
Pieczarki i cebulę udusić razem na oleju.
Bułki namoczyć i dokładnie odcisnąć.
Zmielić w maszynce przestudzone pieczarki, a następnie bułki. Do masy dodać żółtka i sól i dokładnie wymieszać.


Z białek ubić sztywną pianę i dodać ją do masy na samym końcu.
Masę przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec około godzinę w temperaturze 180 stopni



Domowy majonez.....z Thermomixa



400 g oleju
1 jajko
1 płaska łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
2 łyżki soku z cytryny(sok z połowy cytryny) 
1 czubata łyżka musztardy



Wszystkie składniki BEZ OLEJU (!) włożyć do naczynia miksującego.
Założyć motylek, zamknąć pokrywę, założyć miarkę
Ustawić obroty poz 4 bez zegara czasu
 Śmiało wlewać strumieniem olej na blat pokrywy...
Na T5 ucieramy majonez 1 minuta/obroty 4.

wtorek, 11 kwietnia 2017

Pasztet z selera.....................wegański

1 kg obranego selera
2 główki cebuli
4 ząbki czosnku
250 g masła klarowanego
1 szklanka bułki tartej
6 sztuk jajek
przyprawy i suszone grzyby
1 szklanka wody
sól i pieprz,

 Obrany seler zszatkować razem z cebulą na tarce na wiórki. 
Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucić do garnka, dodać masło. 
Zalać 1 szklanką wody i dusić około 45 minut (często mieszając), 
Gdy zacznie być gorące, dodać przyprawy. 
Doprawić solą i pieprzem. Kiedy masa ostygnie dodać bułkę tartą i jajka. 
Wymieszać. Wyłożyć do foremki do keksu i piec około 1,5 godziny w 180 stopniach.

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)