czwartek, 4 lutego 2016

FOCH..........................Fenomenalnie obłędny chleb!!!


3 szklanki pszennej mąki typ 480
1 i 1/2 dag świeżych drożdży lub lekko czubata łyżeczka drożdży suszonych
1 płaska łyżeczka soli
około 1 szklanka  ciepłej wody lub trochę więcej jeżeli ciasto jest za twarde

do formowania:
4 czubate łyżki otrąb pszennych
2 łyżki mąki

Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać. Dodać rozkruszone  drożdże.
Wlać wodę i całość wymieszac łyżką, aż wszystkie składniki się połączą.
Masa ma być dość gęsta.



Miskę przykryć naturalną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej  na co najmniej 12 godzin,
 czyli najlepiej na całą noc (ciasto może wyrastać nawet 18 godzin).
Na stolnicę wysypać mąkę i otręby. Ręce oprószyc sporą ilością mąki. Masę wyjąćj z miski na stolnicę, rozpłaszczyć, następnie zwinąć boki do środka i 
uformować kulę.Dokładnie umyć miskę i wysuszyć. Włożyć do niej ponownie masę, przykryć ściereczką i odstawić 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia.
Do zimnego piekarnika wstawić garnek żeliwny lub żaroodporne naczynie do zapiekania - koniecznie z pokrywką!
Piekarnik nagrzać do 240 stopni, po 10 minutach od osiągnięcia odpowiedniej temperatury wyjąć garnek bardzo ostrożnie w grubych rękawicach bo jest okrutnie gorący!!!



Do garnka włożyc ciasto, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut, następnie odkryć garnek, zmniejszyc temperaturę do 200 stopni i piec przez 20 minut bez przykrycia.
Wyjąć garnek z piekarnika, nadal jest piekielnie gorący!!!. Odstawić na kilka minut. 
 Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia  na kratce.

Bezy......................przepis podstawowy.



1 miarka białek
2 miarki cukru
szczypta soli 
sok z 1/2 cytryny

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijać do chwili kiedy piana pozostaje w misce po odwróceniu jej do góry dnem.
 Dodawać bardzo powoli cukier, po jednej łyżce, po każdym dodaniu czekając aż zostanie całkowicie zmiksowany.
Po dodaniu ostatniej partii cukru  miksować jeszcze 5-6 minut. Po tym czasie wziąć trochę piany między dwa palce.


 Jeśli podczas rozcierania wyczuwalne są nawet najmniejsze kryształki cukru, miksować jeszcze chwilę, choć niezbyt długo,
 gdyż zbyt długie miksowanie spowoduje opadnięcie bezy.
Tak ubitą, całkowicie sztywną pianę nałożyć do rękawa cukierniczego, lub plastikowego woreczka z odciętym rogiem i nakładać porcje bezy
 na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy pamiętać o zachowaniu odstępu, 



ponieważ bezy podczas pieczenia nieco powiększają swoją objętość.
Bezy suszyć w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C  przez około 1 i 1/2 h lub dłużej.

czwartek, 28 stycznia 2016

Bogracz.........................czyli pyszny węgierski gulasz




80 dag mięsa z indyka  lub wołowego (lub mix)
20 dag boczku wędzonego (opcja)
1/4 kg cebuli
1/4 kg ziemniaków
1/2 kostki smalcu
4 ząbki czosnku
puszka przecieru pomidorowego
1/4 łyżeczki kminku
papryka słodka i ostra w proszku lub
1 szt papryka słodka
1/2 szt papryka ostra lub jarzyny jakie lubicie
sól, pieprz
jajko i 1/4 szklanki mąki na zacierki






Mięso opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój drobno. 
Na patelni rozpuść smalec, włóż cebulę i zeszklij ją. Dodaj mięso i smaż partiami. smażone przełóż do rondla, dopraw. 
Podlej wodą, wsyp kminek i duś do miękkości


Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę, ugotuj w małej ilości osolonej wody. Wraz z wodą dodaj do mięsa.
Z jajka, mąki i niewielkiej ilości wody zagnieć twarde ciasto na zacierki. 



Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do garnka. Pogotuj chwilę, przypraw posiekanym czosnkiem i przecierem.


Faworki, chrust ........na karnawał i tłusty czwartek

Przepis II



2 szklanki mąki pszennej (lub 300g)
4 żółtka
1 łyżka spirytusu + 1 łyżka octu
1 łyżeczki cukru
1 łyżeczki soli
ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
olej lub smalec do smażenia
cukier puder do posypania (lub cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym)



Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę.
 Kolejno przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15min. 
(Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając go, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem). 
Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków.



Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. 
Ważne jest, aby ciasto i blat posypywać, jak najmniejszą ilością mąki.


 Ciasto pokroić najpierw na paski grubości ok. 3- 4cm, kolejno na prostokąty lub równoległoboki (o długości ok. 9- 10cm. 
Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.





wtorek, 26 stycznia 2016

Ryba zapiekana..............pod beszamelem



2 filety z ulubionej ryby (razem ok. 300 g)
2 łyżeczki mąki
2-3 łyżki masła
2 spore ziemniaki, ugotowane w mundurkach
1 mała cebula,  pokrojona w piórka lub biała część pora
sól i pieprz, do smaku
60 g (1 szklanka) ementalera, startego
250 ml (1 szklanka) beszamelu
100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej, do posypania




Przygotuj sos beszamelowy..



Filety osusz ręcznikiem papierowym, posól, obtocz w mące. Na patelni rozgrzej  olej, obsmaż rybę na złoto. 
Odłóż na bok. Patelnię wyczyść.


Ugotowane i przestudzone ziemniaki obierz, pokrój w grubsze plastry i również obsmaż na złoto, odłóż na bok. To samo zrób z pieczarkami,



 cebula, a gdy się zeszkli,dołuż  pieczarki. Posól w trakcie smażenia.
W piekarniku włącz funkcję grill lub rozgrzej go do 200oC.
Na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż ziemniaki, w dwóch rzędach. Przykryj je cebulą z papryką i pieczarkami. 
Posyp lekko pieprzem. Na warzywach połóż usmażoną rybę. Polej sosem beszamelowym i przysyp go startym serem.
Zapiekaj do rozpuszczenia i zrumienienia sera, 10-15 minut. Posyp natką pietruszki przed podaniem.



Halibut smażony a la sauté

Halibut
Sok z cytryny
Pieprz cytrynowy
Mąka do panierki





Rybę po oczyszczeniu, opłukaniu i osuszeniu pokroić w dzwonka. Przyprawić sokiem z cytryny i pieprzem cytrynowym. 
Posolić. Odstawić na 30 minut. Potem otaczać w mące i usmażyć na rumiano......


piątek, 15 stycznia 2016

Pulpeciki drobiowe po indyjsku................tikka masala

1/2 kg mięsa mielonego z indyka
1 cebula średniej wielkości
drobno posiekana natka pietruszki
1 jajko
1 bułka pszenna
1 łyżka wegety domowej
pieprz
2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz
4 łyżki oliwy
przyprawa garam masala
1 małe opakowanie mleka kokosowego


Cebule - obieracja i posiekac. Usmażyc na połowie oliwy, cały czas mieszając, by się nie przypaliła. 
Kiedy jest szklista, 1 jej część dodaję do mięsa, zaś pozostała część wrzucam do garnka, ja uzywam slow cookera .





Do mięsa z cebulą dodać jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, natkę pietruszki, łyżkę wegety oraz sól i pieprz. Mięso należy dokładnie wyroić rękoma 
Kiedy masa idealnie wymieszana, ulepić z niej śliczne i maleńkie klopsiki 
Klopsiki usmażyc na oliwie ze wszystkich stron, aż będą złote.

 Do garnka wlac mleko kokosowe, przecier pomidorowy trochę 1/2 szkl wody i doprawić do smaku przyprawą garam masala.Włożyć klopsiki i zamieszać. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować około 1 h w temperaturze max.Następnie przełączyć na sloow i gotować 4-5 h.
Można dłużej bo klopsiki się nie rozpadną!!!



przyprawa Garam Masala


Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)