czwartek, 4 lutego 2016
Bezy......................przepis podstawowy.
1 miarka białek
2 miarki cukru
szczypta soli
sok z 1/2 cytryny
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijać do chwili kiedy piana pozostaje w misce po odwróceniu jej do góry dnem.
Dodawać bardzo powoli cukier, po jednej łyżce, po każdym dodaniu czekając aż zostanie całkowicie zmiksowany.
Po dodaniu ostatniej partii cukru miksować jeszcze 5-6 minut. Po tym czasie wziąć trochę piany między dwa palce.
Jeśli podczas rozcierania wyczuwalne są nawet najmniejsze kryształki cukru, miksować jeszcze chwilę, choć niezbyt długo,
gdyż zbyt długie miksowanie spowoduje opadnięcie bezy.
Tak ubitą, całkowicie sztywną pianę nałożyć do rękawa cukierniczego, lub plastikowego woreczka z odciętym rogiem i nakładać porcje bezy
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy pamiętać o zachowaniu odstępu,
ponieważ bezy podczas pieczenia nieco powiększają swoją objętość.
Bezy suszyć w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez około 1 i 1/2 h lub dłużej.
czwartek, 28 stycznia 2016
Bogracz.........................czyli pyszny węgierski gulasz
80 dag mięsa z indyka lub wołowego (lub mix)
20 dag boczku wędzonego (opcja)
1/4 kg cebuli
1/4 kg ziemniaków
1/2 kostki smalcu
4 ząbki czosnku
puszka przecieru pomidorowego
1/4 łyżeczki kminku
papryka słodka i ostra w proszku lub
1 szt papryka słodka
1/2 szt papryka ostra lub jarzyny jakie lubicie
sól, pieprz
jajko i 1/4 szklanki mąki na zacierki
Mięso opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój drobno.
Na patelni rozpuść smalec, włóż cebulę i zeszklij ją. Dodaj mięso i smaż partiami. smażone przełóż do rondla, dopraw.
Podlej wodą, wsyp kminek i duś do miękkości
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę, ugotuj w małej ilości osolonej wody. Wraz z wodą dodaj do mięsa.
Z jajka, mąki i niewielkiej ilości wody zagnieć twarde ciasto na zacierki.
Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do garnka. Pogotuj chwilę, przypraw posiekanym czosnkiem i przecierem.
Faworki, chrust ........na karnawał i tłusty czwartek
Przepis II
2 szklanki mąki pszennej (lub 300g)
4 żółtka
1 łyżka spirytusu + 1 łyżka octu
1 łyżeczki cukru
1 łyżeczki soli
ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
olej lub smalec do smażenia
cukier puder do posypania (lub cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym)
Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę.
Kolejno przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15min.
(Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając go, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem).
Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków.
Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką.
Ważne jest, aby ciasto i blat posypywać, jak najmniejszą ilością mąki.
Ciasto pokroić najpierw na paski grubości ok. 3- 4cm, kolejno na prostokąty lub równoległoboki (o długości ok. 9- 10cm.
Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.
wtorek, 26 stycznia 2016
Ryba zapiekana..............pod beszamelem
2 filety z ulubionej ryby (razem ok. 300 g)
2 łyżeczki mąki
2-3 łyżki masła
2 spore ziemniaki, ugotowane w mundurkach
1 mała cebula, pokrojona w piórka lub biała część pora
sól i pieprz, do smaku
60 g (1 szklanka) ementalera, startego
250 ml (1 szklanka) beszamelu
100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej, do posypania
Przygotuj sos beszamelowy..
Filety osusz ręcznikiem papierowym, posól, obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż rybę na złoto.
Odłóż na bok. Patelnię wyczyść.
Ugotowane i przestudzone ziemniaki obierz, pokrój w grubsze plastry i również obsmaż na złoto, odłóż na bok. To samo zrób z pieczarkami,
cebula, a gdy się zeszkli,dołuż pieczarki. Posól w trakcie smażenia.
W piekarniku włącz funkcję grill lub rozgrzej go do 200oC.
Na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż ziemniaki, w dwóch rzędach. Przykryj je cebulą z papryką i pieczarkami.
Posyp lekko pieprzem. Na warzywach połóż usmażoną rybę. Polej sosem beszamelowym i przysyp go startym serem.
Zapiekaj do rozpuszczenia i zrumienienia sera, 10-15 minut. Posyp natką pietruszki przed podaniem.
Halibut smażony a la sauté
Halibut
Sok z cytryny
Pieprz cytrynowy
Mąka do panierki
Rybę po oczyszczeniu, opłukaniu i osuszeniu pokroić w dzwonka. Przyprawić sokiem z cytryny i pieprzem cytrynowym.
Posolić. Odstawić na 30 minut. Potem otaczać w mące i usmażyć na rumiano......
Sok z cytryny
Pieprz cytrynowy
Mąka do panierki
Rybę po oczyszczeniu, opłukaniu i osuszeniu pokroić w dzwonka. Przyprawić sokiem z cytryny i pieprzem cytrynowym.
Posolić. Odstawić na 30 minut. Potem otaczać w mące i usmażyć na rumiano......
piątek, 15 stycznia 2016
Pulpeciki drobiowe po indyjsku................tikka masala
1/2 kg mięsa mielonego z indyka
1 cebula średniej wielkości
drobno posiekana natka pietruszki
1 jajko
1 bułka pszenna
1 łyżka wegety domowej
pieprz
2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz
4 łyżki oliwy
przyprawa garam masala
1 małe opakowanie mleka kokosowego
Cebule - obieracja i posiekac. Usmażyc na połowie oliwy, cały czas mieszając, by się nie przypaliła.
Kiedy jest szklista, 1 jej część dodaję do mięsa, zaś pozostała część wrzucam do garnka, ja uzywam slow cookera .
Do mięsa z cebulą dodać jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, natkę pietruszki, łyżkę wegety oraz sól i pieprz. Mięso należy dokładnie wyroić rękoma
Kiedy masa idealnie wymieszana, ulepić z niej śliczne i maleńkie klopsiki
Klopsiki usmażyc na oliwie ze wszystkich stron, aż będą złote.
Do garnka wlac mleko kokosowe, przecier pomidorowy trochę 1/2 szkl wody i doprawić do smaku przyprawą garam masala.Włożyć klopsiki i zamieszać. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować około 1 h w temperaturze max.Następnie przełączyć na sloow i gotować 4-5 h.
Można dłużej bo klopsiki się nie rozpadną!!!
1 cebula średniej wielkości
drobno posiekana natka pietruszki
1 jajko
1 bułka pszenna
1 łyżka wegety domowej
pieprz
2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz
4 łyżki oliwy
przyprawa garam masala
1 małe opakowanie mleka kokosowego
Cebule - obieracja i posiekac. Usmażyc na połowie oliwy, cały czas mieszając, by się nie przypaliła.
Kiedy jest szklista, 1 jej część dodaję do mięsa, zaś pozostała część wrzucam do garnka, ja uzywam slow cookera .
Do mięsa z cebulą dodać jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, natkę pietruszki, łyżkę wegety oraz sól i pieprz. Mięso należy dokładnie wyroić rękoma
Kiedy masa idealnie wymieszana, ulepić z niej śliczne i maleńkie klopsiki
Klopsiki usmażyc na oliwie ze wszystkich stron, aż będą złote.
Do garnka wlac mleko kokosowe, przecier pomidorowy trochę 1/2 szkl wody i doprawić do smaku przyprawą garam masala.Włożyć klopsiki i zamieszać. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować około 1 h w temperaturze max.Następnie przełączyć na sloow i gotować 4-5 h.
Można dłużej bo klopsiki się nie rozpadną!!!
przyprawa Garam Masala
Kiełbasa ze słoika...........................pyszna bo domowa!
- 1kg łopatki wieprzowej
- 1kg karczku lub surowej szynki
- 0,5 kg chudego, surowego, wędzonego/zwykłego boczku
- 4 ząbki czosnku
- łyżka majeranku
- łyżeczka pieprzu mielonego
- 3 łyżeczki soli
- 1 szkl wody
- 1 łyżka stołowa soli peklowej
- 1 łyżka smalcu do każdego słoika
Mięso i boczek zmielić, dodać przyprawy, zgnieciony przez praskę czosnek i wodę.
Wyrabiać mięso ręką kilka minut. Odstawić do lodówki pod przykryciem na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Napełniać słoiki do 3/4 wysokości. Wstawić do szerokiego rondla z wodą sięgającą do 3/4 ich wysokości, zagotować.
Zmniejszyć ogień na średnio-mały i gotować 60 minut.
Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda
konserwacji żywności, która polega na
trzykrotnej pasteryzacji przeprowadzanej co 24 godziny
I tak słoje o objętości
500 ml wraz zawartością :
- 60 minut przy pierwszej,
-40 minut przy drugiej,
-30 minut przy trzeciej pasteryzacji
Tak zakonserwowane mięso możemy przechowywać w piwnicy czy szafkach kuchennych, w temperaturze pokojowej.
Przed spożyciem wkładamy słoiki do lodówki, żeby wokół mięsa wytworzyła się pyszna klarowna galareta, a na górze smalczyk
Moja uwaga:
Słoje o pojemniści 1,5l 120 + 80 + 60 minut
Słoje o pojemniści 1l. 90 + 60 + 45 minut
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...