3 ogórków gruntowych
3 papryki
3 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki soli kamiennej
2 szklanki cukru
1 szklanka octu 10%
0,5 szklanki oleju
2 przyprawy gyros
Ogórki dokładnie umyć i osuszyć, ja robię ze skórką.
Odkroić końcówki i pokroić w grubsze plastry.
Pokrojone ogórki przełożyć do dużej miski i zasypać 2 łyżkami soli kamiennej, dokładnie wymieszać i odstawić.
Przygotować pozostałe warzywa.
Cebule obrać i pokroić w pół plastry. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa dodać do ogórków.
Dokładnie wymieszać.
Następnie dodać cukier, ocet, olej i przyprawę gyros.
Ja daję 3 szklanki cukru i 1 szklankę octu, jak wolimy bardziej octowe dajemy mniej cukru a więcej octu. Ponownie wszystko dokładnie wymieszać aby cukier się rozpuścił.
Odstawić na ok 6-8 godzin, w międzyczasie kilka razy przemieszać.
Po tym czasie ogórki razem z płynem przełożyć do słoików. Słoiczki zakręcić.
Przełożyć do garnka wyścielonego gazetami lub ściereczką. Zalać wodą na wysokość ok 3/4 słoika.
Pasteryzować ok 10-15 minut od zagotowania.
Zostawić w garnku do wystudzenia.
Sol .... moja kotka nadzoruje pracę