piątek, 15 lutego 2019

Risotto z krewetkami......pyszne, kremowe....



1  szklanka ryżu do risotto,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
Bulion warzywny – około 1 litra,
3 łyżki masła,
Starty ser parmezan,
1 kieliszka białego wina,


Do krewetek
40 dag krewetek królewskich,
5-6 ząbków czosnku
1 łyżka  oliwy,
2 łyżki masła
1/2 szklanki dyni
1/2 szklanki cukinii
sól , pieprz do smaku
sok z 1 cytryny,




Na patelni rozgrzewamy oliwę z  drobno pokrojonym czosnkiem. Po chwili dodajemy  krewetki, masło, sól, pieprz, sok z cytryny. Dusimy minutę nie dełużej!
Cukinię i dynię dusimy do miękkości i miksujemy.
Na drugiej patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i dusimy na małym ogniu 2 minuty. Dodajemy czosnek pokrojony w drobne plasterki  i dusimy na średnim ogniu minutę. Po tym czasie dajemy ryż , chwilkę smażymy a następnie dodajemy bulion ( około 1/3 szklanki) , zmiksowane warzywa i dokładnie mieszamy. Jak płyn już wyparuje, dodajemy następną porcję bulionu i mieszamy. Kontynuujemy te czynności około 15 minut aż ryż będzie aldente. Na koniec dodajemy krewetki z całym sosem z patelni, podlewamy wszystko winem, mieszamy i dusimy około 4 -5 minut. Na koniec doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem 




Wyłączany dopływ ciepła  i wtedy dodajemy parmezan i masło energicznie mieszając.
Risotto potrzebuje kilku minut by odpoczęło... Smacznego

środa, 2 stycznia 2019

Placki z cukiinii .... smaczne i delikatne



3 łyżki (30 g) mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki mleka
1 cukinia (około 300 g)
oliwa lub olej roślinny
opcjonalnie: 1/4 cebuli
1  łyżka siekanej natki pietruszki


Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem, a następnie z roztrzepanym jajkiem. Stopniowo wlewać mleko, ciągle mieszając rózgą, aż ciasto będzie gładkie. Wymieszać z tartą na dużych oczkach cukinią i opcjonalnie z drobno startą cebulą oraz posiekaną natką pietruszki
Rozgrzać patelnię z oliwą, nakładać po łyżce masy i smażyć placuszki przez około 2 - 3 minuty. Gdy będą ładnie zrumienione, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1 - 2 minuty.

Sałatka z białej kapusty na zimę....pyszna



składniki - waga po obraniu jarzyn  :

ok. 1000 g białej kapusty
ok  1000 g ogórków gruntowych
ok. 100 g szalotki
ok. 250 g marchewki
ok. 200 g czerwonej papryki
ok. 150 g jabłka - u mnie antonówka

ok. 25 g ostrej papryczki

2 lekko czubate łyżeczki soli
60 g cukru
100 ml oleju rzepakowego
140 ml octu winnego białego
1 czubata łyżeczka ziaren kminku
1 czubata łyżka ziaren białej gorczycy


\
Kapustę cienko poszatkować przełożyć do miski. Posypać  solą, wymieszać   kilka chwil rękami. Odstawić pod przykryciem na pół godziny. W tym czasie jabłko obrane ze skórki i marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Paprykę pokroić w cienkie paski a szalotki w piórka. Ostrą papryczkę posiekać


Kiedy kapusta nieco zmiękła i puści trochę soku dodać do niej pozostałe rozdrobnione składniki. Dodać cukier, olej, ocet, gorczycę i kminek - wszystko dobrze wymieszać. Sałatką napełnić słoiki, dobrze ugniatając a na wierzch wlać  sok jaki pozostał mi na dnie miski. Słoiki zakręcić i wstawić do dużego garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlać tyle zimnej wody aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować ok. 25 minut licząc od zagotowania wody w garnku.


Kapustę białą można zastąpić kapustą włoską !

poniedziałek, 10 grudnia 2018

Trufle z gorzkiej czekolady


400 g gorzkiej czekolady
100-150 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
2x20 g masła
1-2  łyżki rumu, whisky lub likieru pomarańczowego 
100 g posiekanych orzechów(różnych)
100 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:

kakao do obtoczenia trufli

Sposób przygotowania:



Czekoladę posiekać. Masło pokroić na małe kawałki. Śmietanę zagotować i szybko schłodzić.
 Dodać posiekaną czekoladę i masło. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Gdy masa lekko przestygnie wmieszać alkohol. 
Podzielić mniej więcej na połowę....i do jednej dodać wiórki a do drugiej posiekane orzechy. 
Odczekać aż masa zacznie tężeć.
Łyżeczką nabierać trochę masy i formować małe kuleczki , które obtaczać w kakao...?!
 Uformowaną kulkę najlepiej włożyć do miseczki z kakao i obtoczyć potrząsając miską .
Gotowe trufle przechowywać w lodówce.


piątek, 30 listopada 2018

Spagetti z cukinii z pieczarkami


1-2  małe cukinię
kilka pieczarek
1 małą cebulkę szalotkę
1 ząbek czosnku
ulubione przyprawy
oliwę z oliwek – około 2-3 łyżki



Cukinię myjemy dokładnie ,nie obieramy. Obieraczką kroimy na wąziutkie wstążki. lub maszynką robimy makaron spaghetti.
Robimy to na początku, bo całe danie robi się piorunem i nie będzie potem czasu na krojenie.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojone w paski pieczarki i szalotkę. Dodajemy ulubione przyprawy oraz pieprz i sól . Podsmażamy przez 3-4 minuty .




Gdy pieczarki będą takie, jak lubimy na patelnię wykładamy ,,makaron” z cukinii.
Makaron” robi się dosłownie w 5 minut. 
Można posypać żółtym serem, parmezanem dodać troszkę śmietany.....no jak lubicie!




niedziela, 11 listopada 2018

Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem

Składniki
1  duża główka świeżej kapusty

 1,5 kg mięsa mielonego ( różne gatunki)
 1 i 1/2 szklanki ryżu 
 1 duża cebula podsmażona
 1 marchewka starta na tarce o dużych oczkach
 sól i pieprz

1 słoiczek koncentratu pomidorowego
1 duże opakowanie śmietany 18%
sól i pieprz



Farsz:

Do miski wkładamy mięso mielone, ryż ugotowany na pół twardo, jajka, podsmażoną cebulę, marchew, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.Tak przygotowany farsz zawijamy w liście kapusty.
                                                Liście kapusty:
Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka z wrzącą wodą (wycięciem do dołu), gotować przez około 10 minut na małym ogniu. Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować przez ok. 5 minut. Wyjąć kapustę z wrzątku i po przestudzeniu rozebrać ją z liści, odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia.

Na dno dużego garnka układamy gorsze, poszarpane liście kapusty, zalewamy wodą tak żeby liście były zakryte,  i układamy  ciasno gołąbki.
Śmietanę mieszamy z koncentratem, doprawiamy solą i pieprzem ,
 wylewamy na gołąbki.



Całość dusimy na małym ogniu 2 godz. Zaglądając co jakiś czas, aby nie wykipiało. 
Można wypiec gołąbki w piekarniku lub ugotować w szybkowarze.





KOTLETY MIELONE Z PIEKARNIKA

700 g mięsa mielonego z łopatki
2 jajka
1 mała cebulka pokrojona drobniutko
1 bułka
1 ząbek czosnku 
mleko + czerstwa bułeczka 
sól,pieprz
bułka tarta lub inna panierka


Bułkę namoczyć w mleku, a gdy zmięknie odcisnąć lekko w dłoniach i dodać do mięsa mielonego. Wbić jajka dodać sól, pieprz ,przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę. 
Dokładnie, długo wyrobić, aż masa zrobi się puszysta i klejąca. Formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstawić do  nagrzanego  do  180 stopni piekarnika na około 50 - 60 minut
W połowie odwrócić .



Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)