wtorek, 11 kwietnia 2017

Słodycze bez cukru...Kulki daktylowe !

Składniki na ok. 15 sztuk:
 200 g suszonych daktyli 
20 g (2 łyżki) naturalnego kakao 
50 g zmielonych migdałów i/lub orzechów ewentualnie mleczko kokosowe 

Daktyle zalać wrzącą wodą i odstawić na co najmniej godzinę. 
Następnie wodę odlać, a daktyle zblendować na w miarę gładką masę 
(ewentualne „kawałki” nie popsują smaku).
 Do masy dodać kakao, zmielone migdały/orzechy i wymieszać. 
Jeśli masa jest zbyt sucha (choć nie powinna), można dodać mleczko kokosowe. 
Z tak przygotowanej masy formujemy kuleczki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. 
Gotowe wkładamy do lodówki lub zamrażarki na min. 15 minut, aby lekko stwardniały.

Słodycze bez cukru...Kulki kokosowe.!


0,5 szklanki mleka
6 łyżek otrąb (jakie lubicie)
łyżeczka Stevii
wiórki kokosowe – ok. 5 łyżek
płatki migdałowe

Mleko z otrębami, słodzikiem i wiórkami gotujemy do zgęstnienia.
 Odstawiamy do przestygnięcia, następnie formujemy kulki i 
obtaczamy w pokruszonych płatkach migdałowych.

Wkładamy do lodówki na 3 godziny

Rafaello...Słodycze bez cukru...


1 filiżanka kaszy jaglanej
3 filiżanki mleka kokosowego
1/2 filiżanki wody
3 łyżki wiórków kokosowych
garść wiórków kokosowych do obtaczania kulek
2-3 łyżki syropu z agawy
migdały bez skórki
1/2 łyżeczki soli


Zagotować wodę. Do wrzątku dodać mleko kokosowe, przepłukaną na sicie kaszę jaglaną, 
wiórki kokosowe, syrop z agawy. Dodać sól. Kaszę gotować do uzyskania konsystencji kremu.
 Po wystudzeniu kaszy, formować kulki, do każdej włożyć prażony migdał i obtoczyć 
w wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce.

niedziela, 9 kwietnia 2017

Guacamole .....przepis na dip

SKŁADNIKI

1 dojrzałe awokado
 sok z około 1/2 limonki
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/2 małej czerwonej cebuli – posiekanej w drobną kosteczkę
1-2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli i pieprzu do smaku

OPCJONALNIE:

 świeża papryczka chili lub habanero (do smaku!)
świeża kolendra
1 pomidor bez skórki i pestek

Przyrządzenie guacamole jest bardzo proste, o ile zna się kilka podstawowych zasad...:)
 Awokado musi być bardzo dojrzałe!
Przeciąć awokado na pół, obrócić połówkę, pozbyć się pestki i wydłubać miąższ przy pomocy łyżki. 
Przełożyć miąższ do miski lub moździerza.
Dodać pozostałe składniki i wszystko porządnie utrzeć moździerzem lub widelcem. 
Awokado powinno być porządnie rozdrobnione, bez większych grudek, ale z wciąż wyczuwalną teksturą. Serwować od razu z dobrym pieczywem, nachosami lub tortillą.

Jeśli chcecie podać guacamole później i nie chcecie, 
aby sczerniało, możecie włożyć do środka pestkę awokado, 

poniedziałek, 3 kwietnia 2017

KIMCHI prawdziwe, koreańskie ................:)



Składniki:
 na 1 kg kapusty pekińskiej
5 łyżek soli
2 – 3 litry wody

Składniki na pastę kimchi:
¾ szklanki wody
2 łyżki mąki ryżowej
1 łyżka ksylitolu

3 – 4 łyżek papryki w płatkach
3 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane lub starte na tarce
4 cm imbiru, starte na tarce
¼ łyżeczki soli

Oraz:
½ małej rzepy lub kalarepy
¼ szklanki szczypiorku, pokrojonego w grube kawałki
¼ marchewki, pocięta w cienkie paseczki

Kapustę przekroić wzdłuż na cztery części, następnie każdą ćwiartkę pokroić na małe kawałki.
 Tak przygotowaną kapustę przełożyć do dużej miski, zalać wodą z solą, docisnąć talerzykiem 
obciążonym słoikiem i odstawić na 60 minut.  



Zagotować wodę z mąką ryżową oraz cukrem i gotować przez 1 -2 minuty do czasu, aż zmieni się w gęsty, ryżowy kleik.
 Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.  



Następnie do przestudzonego kleiku dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać aż do uzyskania gładkiej pasty. 
Kiedy pasta będzie wymieszana dodać resztę warzyw.




Namoczoną kapustę opłukać, odcedzić, bardzo dokładnie odcisnąć i przełożyć do dużej miski.



 Dodać pastę kimchi i przy pomocy dłoni w rękawiczkach  (!) dokładnie natrzeć kapustę pastą. 
Kiedy całość będzie wymieszana przełożyć do pojemnika, pojemnik zamknąć 



i zostawić na blacie na 2 dni, potem przełożyć do lodówki.....

Smacznego


wtorek, 21 marca 2017

Brownie z czerwonej fasoli (bez mąki i cukru) ..........mocno czekoladowe !



Przepis na formę do babki 
lub na płaską małą blaszkę
 lub na formę i papilotki do muffinek


Składniki:
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 2 jaja ( przy MB 2 łyżki zielonego siemienia lnianego)
– jeden mały banan
– 1 kopiata łyżka kakao DecoMorreno
– 1 kopiata łyżka oleju kokosowego
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
– 100 g cukru (przy MB zastąpić stewią lub ksylitolem 2-3 łyżki )
– blender ręczny lub kielichowy

Polewa:
– gorzka czekolada ( około 70% kakao )
– 1/4 szklanki mleka,
– dwie łyżki kakao,
– odrobina ksylitolu 




Włączyć piekarnik  na 180 stopni. 
Fasolę  wypłukać, osuszyć  i wsypać do blendera.
 Dodać do niej jajka, olej, banany, kakao, sodę i ksylitol i bardzo dokładnie miksujemy.
Gotową już masę przelać do keksówki lub zrobić w formie muffinek....jak lubicie
 iWłożyć do piekarnika  na od 40 do 60 minut
 (po wyciągnięciu z piekarnika ciasto może być trochę płynne, 
gdy się ochłodzi konsystencja się poprawia). 
Muffiny piec około 15-20 minut ...do suchego patyczka




piątek, 10 marca 2017

Jogurt domowy...................w jogurtownicy

    



Sposób przygotowywania jogurtu

1. Podgrzewamy 1 litr mleka do temp.80°C, aby zabić obce bakterie (pojawia się pierwszy kożuszek).

2. Studzimy mleko do temperatury 42 °C (zdatne do picia)

3. Przelewamy mleko do wewnętrznego litrowego pojemnika, wsypujemy zawartość jednej saszetki, 
dokładnie mieszamy i zakręcamy przykrywkę.

4. Wkładamy czerwoną wkładkę do dużego pojemnika, stroną z napisem”side up”
 do góry i delikatnie dociskamy aż się zatrzyma ( na górnym wewnętrznym rowku)
Uwaga: przy pierwszym otwarciu jogurtownicy, wkładka znajduje się dokładnie na właściwej pozycji.
 Wkładka ta kontroluje ciepło potrzebne do aktywowania wszystkich korzystnych 
bakterii kwasu mlekowego.

5. Wlewamy gorącą wodę do pojemnika do górnej granicy wkładki (nie wyżej!).

6. Wstawiamy pojemnik z mlekiem i bakteriami do dużego pojemnika, zakręcamy i
 pozostawiamy do skwaszenia. Kwaszenie trwa od 2 do 6 godzin.
Im dłużej trwa, tym mocniejszy będzie smak i kwaśność jogurtu/ kefiru/ kwaśnego mleka.
Podczas fermentacji należy unikać wstrząsów naczynia.

7. Po skwaszeniu wyjmujemy wewnętrzny pojemnik, otwieramy i wstawiamy do lodówki.
Zewnętrzny pojemnik należy po użyciu przetrzeć wilgotną szmatką. 
Produkty mogą być przechowywane w lodówce do 7 dni.

 Tak przygotowany produkt nadaje się do spożycia, ale stanowi również źródło bakterii
 do następnego przetwarzania. Na każdy litr nowo przygotowanego mleka dajemy 
4 łyżki stołowe z poprzednio wytworzonego produktu.
Rozmnażanie można powtarzać wielokrotnie, 
aż do chwili gdy jogurt/ kefir/ kwaśne mleko straci swoje właściwości-konsystencję, zapach. Oznacza to,
 że należy zaszczepić kulturę bakterii z nowej saszetki.


Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)