wtorek, 21 marca 2017

Brownie z czerwonej fasoli (bez mąki i cukru) ..........mocno czekoladowe !



Przepis na formę do babki 
lub na płaską małą blaszkę
 lub na formę i papilotki do muffinek


Składniki:
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 2 jaja ( przy MB 2 łyżki zielonego siemienia lnianego)
– jeden mały banan
– 1 kopiata łyżka kakao DecoMorreno
– 1 kopiata łyżka oleju kokosowego
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
– 100 g cukru (przy MB zastąpić stewią lub ksylitolem 2-3 łyżki )
– blender ręczny lub kielichowy

Polewa:
– gorzka czekolada ( około 70% kakao )
– 1/4 szklanki mleka,
– dwie łyżki kakao,
– odrobina ksylitolu 




Włączyć piekarnik  na 180 stopni. 
Fasolę  wypłukać, osuszyć  i wsypać do blendera.
 Dodać do niej jajka, olej, banany, kakao, sodę i ksylitol i bardzo dokładnie miksujemy.
Gotową już masę przelać do keksówki lub zrobić w formie muffinek....jak lubicie
 iWłożyć do piekarnika  na od 40 do 60 minut
 (po wyciągnięciu z piekarnika ciasto może być trochę płynne, 
gdy się ochłodzi konsystencja się poprawia). 
Muffiny piec około 15-20 minut ...do suchego patyczka




piątek, 10 marca 2017

Jogurt domowy...................w jogurtownicy

    



Sposób przygotowywania jogurtu

1. Podgrzewamy 1 litr mleka do temp.80°C, aby zabić obce bakterie (pojawia się pierwszy kożuszek).

2. Studzimy mleko do temperatury 42 °C (zdatne do picia)

3. Przelewamy mleko do wewnętrznego litrowego pojemnika, wsypujemy zawartość jednej saszetki, 
dokładnie mieszamy i zakręcamy przykrywkę.

4. Wkładamy czerwoną wkładkę do dużego pojemnika, stroną z napisem”side up”
 do góry i delikatnie dociskamy aż się zatrzyma ( na górnym wewnętrznym rowku)
Uwaga: przy pierwszym otwarciu jogurtownicy, wkładka znajduje się dokładnie na właściwej pozycji.
 Wkładka ta kontroluje ciepło potrzebne do aktywowania wszystkich korzystnych 
bakterii kwasu mlekowego.

5. Wlewamy gorącą wodę do pojemnika do górnej granicy wkładki (nie wyżej!).

6. Wstawiamy pojemnik z mlekiem i bakteriami do dużego pojemnika, zakręcamy i
 pozostawiamy do skwaszenia. Kwaszenie trwa od 2 do 6 godzin.
Im dłużej trwa, tym mocniejszy będzie smak i kwaśność jogurtu/ kefiru/ kwaśnego mleka.
Podczas fermentacji należy unikać wstrząsów naczynia.

7. Po skwaszeniu wyjmujemy wewnętrzny pojemnik, otwieramy i wstawiamy do lodówki.
Zewnętrzny pojemnik należy po użyciu przetrzeć wilgotną szmatką. 
Produkty mogą być przechowywane w lodówce do 7 dni.

 Tak przygotowany produkt nadaje się do spożycia, ale stanowi również źródło bakterii
 do następnego przetwarzania. Na każdy litr nowo przygotowanego mleka dajemy 
4 łyżki stołowe z poprzednio wytworzonego produktu.
Rozmnażanie można powtarzać wielokrotnie, 
aż do chwili gdy jogurt/ kefir/ kwaśne mleko straci swoje właściwości-konsystencję, zapach. Oznacza to,
 że należy zaszczepić kulturę bakterii z nowej saszetki.


niedziela, 19 lutego 2017

Domowe tofu

  Składniki:
175 g ziarna soi
2,7 l wody
2-3 cytryny
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody




Soję (z 1 łyżeczką sody!) namoczyć na noc. 
Następnego dnia odcedzić i zmiksować z 2 litrami zimnej wody 
 a następnie zmiksowaną soję przelać
 do garnka i uzupełnić pozostałą wodą).





Na dużym garnku ułożyć sito wysłane gazą. Wylać na nie zmiksowaną z wodą soję i dobrze odcisnąć. 
To, co pozostało na gazie przełożyć z powrotem do malaksera i ponownie zmiksować z 700 ml wody. 
Jeszcze raz wylać na sito i odcisnąć.
Tym sposobem otrzymaliśmy mleko sojowe zaś pozostała na gazie odciśnięta soja to tak zwana okara. 
Absolutnie jej nie wyrzucamy, ponieważ jest pełnowartościowym produktem, 
który można wykorzystać do past, pasztetów czy kotletów.





Mleko zagotować i pogotować przez 5-10 minut, aż zniknie surowy posmak.
 W tym czasie wycisnąć sok z cytryn.




Mleko zdjąć z ognia, dodać do niego sól , sok z cytryny i delikatnie zamieszać. 
Mleko powinno zacząć się ścinać , na powierzchni widać będzie kawałeczki sera.
Jeśli mleko słabo się ścina, a  płyn wciąż jest biały, należy dodać więcej soku z cytryny .


Zawartość garnka odcedzić na sicie wyłożonym gazą i pozostawić, aż tofu nieco ostygnie. 
Następnie za pomocą gazy dobrze je odcisnąć. Pozostawić w gazie i włożyć do lodówki aby  stężał. 
Ser potrzebuje na stężenie około 3 godziny.

Niezbędne akcesoria:
sitko stalowe
2 kawałki gazy do przecedzania
blender
duży garnek

Kotleciki z ...okary


2 do 2 i 1 szklanki okary
1 średnia cebula
1 czerwona papryka
1 średnia marchewka
sól
płatki papryczki chilli lub suszona papryczka
skórka otarta z 1 cytryny
1 jajko
4 do 6 łyżek tartej bułki
3 łyzki świeżych siekanych ziół np: bazylia, kolendra, koperek...

Cebulę i paprykę pokroić w drobniutką kostkę
Marchew obrać, zetrzeć na tartce o drobnych oczkach
Do miski z odnierzoną okarą dodać warzywa i siekane zioła, jajko, tartą bułkę, 
doprawić przyprawami, dokładnie wymieszać, najlepiej dłonią
Zwilżoną dłonią formować małe kotlety
Kotlety smażyć na wolnym ogniu z dwóch stron, do uzyskanie złotego koloru

Ciasteczkaz okary

2 szklanki okary
2 szklanki mąki kukurydzianej
pół szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
 2 płaskie łyżki kakao
250 g rodzynek
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki cynamonu
 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
sok z 1 cytryny
2 jabłka

Jabłka pozbawić gniazd nasiennych i zmiksować blenderem na mus
 Wszystkie składniki przenieść do miski i dokładnie wymieszać,
 dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia
za pomocą łyżki nabierać masę i formować ciastka
 Układać na papierze,
 ciastka piec 30 minut w 180°C
 Wystudzić

Pyszny pasztet z okary

OKARA

Okara to wartościowy produkt z soi, zawierający mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż. 

Z okary można zrobić smaczne potrawy, nie warto więc jej wyrzucać.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Okara_(produkt_spo%C5%BCywczy)


Pasztet

 miseczka okary (z 200 g soi)
korzeń pietruszki drobno starty
2 cebule
ząbek czosnku
10 grzybów suszonych
5 łyżek płatków owsianych
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
3 łyżeczki płatków drożdżowych
2 łyżki sosu sojowego
1 /2 szklanki oliwek 
1-2 łyżki mieszanki oregano, tymianku i bazylii
1 słoiczek suszonych pomidorów + olej z pomidorów
100 g pestek słonecznika 
6 łyżek sezamu 
6 łyżek siemienia lnianego 





Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić do namoczenia. 
Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. 
Dodać startą pietruszkę i pokrojone grzyby oraz wodę spod grzybów i dusić kilka minut.
 W dużej misce wymieszać wszystkie składniki mikserem. 
Przełożyć masę do blachy wyłożonej pergaminem. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok 40 - 60  minut. 
Pasztet można przykryć folią aluminiową lub wstawić do piekarnika naczynie z wodą, 
żeby od góry nie wysechł.



Pasztet z soi ....................:)



2 filiżanki ugotowanej soi 
50 dag pieczarek 
4 cebule 
3 jaja 
2 sredniej wielkosci selery 
pietruszka 
oliwa 
przyprawy ziołowe 
sól, pieprz 



Umyte pieczarki kroimy i podsmażamy na czterech łyżkach oliwy. Dodajemy 
posiekane cebule i razem dusimy. Pietruszke oraz seler myjemy, obieramy i 
gotujemy. Pieczarki, warzywa i soje mielimy w maszynce do miesa, dodajemy 
zóltka i przyprawy do smaku. Mieszamy. Na koncu delikatnie laczymy z ubita na 
sztywno piana. Masę wkładamy do wysmarowanej tluszczem formy. Pieczemy 30-40 


minut. Podajemy na gorąco z surówka albo na zimno z sosem chrzanowym lub 
tatarskim. 

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)