Składniki na 5 - 8 naleśników:
1 szklanka ryżu, surowego
1 szklanka wody
1 łyżka dowolnej mąki, najlepiej ziemniaczanej albo ryżowej
szczypta soli
olej do smażenia
Ryż zalać sporą ilością zimnej wody i zostawić na noc.
Następnego dnia ryż odcedzić, dodać 1 szklankę świeżej wody i szczyptę soli. Przy pomocy ręcznego blendera dokładnie wszystko zblendować na rzadki, biały płyn. Na koniec dodać łyżkę mąki i zamieszać.
Na dnie patelni rozgrzać mocno olej. Wlać ciasto naleśnikowe, rozprowadzić poruszając patelnią i smażyć przez 2 -3 minuty, następnie obrócić naleśnika i smażyć kolejną minutę. Powtarzać aż do wyczerpania ciasta, podawać na słodko lub na słono.
Moje sugestie:
Patelnia musi być porządnie naolejona i dobrze rozgrzana.
Ciasto wydaje się rzadkie i wodniste – takie ma być, spokojnie!
Na początku naleśniki są lekko chrupiące, ale kiedy położycie je na chwilę na talerzu i będziecie na nie odkładać inne naleśniki w trakcie smażenia staną się elastyczne, giętkie i rozciągliwe. Z łatwością można zwijać je w rulony i koperty.
Patelnia musi być porządnie naolejona i dobrze rozgrzana.
Ciasto wydaje się rzadkie i wodniste – takie ma być, spokojnie!
Na początku naleśniki są lekko chrupiące, ale kiedy położycie je na chwilę na talerzu i będziecie na nie odkładać inne naleśniki w trakcie smażenia staną się elastyczne, giętkie i rozciągliwe. Z łatwością można zwijać je w rulony i koperty.
Ryż zalany wodą może stać w lodówce nawet 5 dni.
Przepis na jabłka do naleśników:
https://gocha2308.blogspot.com/2018/08/jabka-smazone-karmelizowane.html
wtorek, 7 sierpnia 2018
Jabłka smażone karmelizowane....
Przepis na 2 porcje:
2-3 jabłka
cukier do smaku
2 łyżki masła do smażenia
cynamon
Sposób w jaki pokroicie jabłka zależy od Waszej fantazji. Roztapiamy masło na patelni . Jabłka wrzucamy na patelnię i posypujemy cukrem. Smażymy nie mieszając a przewracając je co ok. 5 minut do momentu, aż jabłuszka się zrumienią (a dokładniej aż cukier się skarmelizuje).
Już na talerzu posypujemy cynamonem!
A to już naleśniki ryżowe z jabłkami karmelizowanymi ...mmm pycha!
2-3 jabłka
cukier do smaku
2 łyżki masła do smażenia
cynamon
Sposób w jaki pokroicie jabłka zależy od Waszej fantazji. Roztapiamy masło na patelni . Jabłka wrzucamy na patelnię i posypujemy cukrem. Smażymy nie mieszając a przewracając je co ok. 5 minut do momentu, aż jabłuszka się zrumienią (a dokładniej aż cukier się skarmelizuje).
Już na talerzu posypujemy cynamonem!
BUŁKI PSZENNE, KAJZERKI.............z Thermomixa
1,5 łyżeczki soli
20 g drożdży
1 łyżeczki cukru
20 g oleju
200 g letniej wody
450 g mąki pszennej
1 jajko surowe
Wszystkie składniki oprócz jajka włożyć do miski Thermomiksa (3 min. interwał)
Wyłożyć ciasto na talerz, uformować z ciasta wałek i pokroić na 8 części.
Ulepić 8 bułek o dowolnym kształcie (ponacinać nożem, zapleść warkocze lub ślimaczki)
i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10 - 15 minut (będą pulchniejsze).
Rozbić w szklance jajko i posmarować nim bułki, posypać ulubionymi nasionami (mak, sezam, kminek itp.)
Włożyć do zimnego piekarnika, ustawić temp. 180 C, piec przez 30 min.
20 g drożdży
1 łyżeczki cukru
20 g oleju
200 g letniej wody
450 g mąki pszennej
1 jajko surowe
Wyłożyć ciasto na talerz, uformować z ciasta wałek i pokroić na 8 części.
Ulepić 8 bułek o dowolnym kształcie (ponacinać nożem, zapleść warkocze lub ślimaczki)
i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10 - 15 minut (będą pulchniejsze).
Rozbić w szklance jajko i posmarować nim bułki, posypać ulubionymi nasionami (mak, sezam, kminek itp.)
Włożyć do zimnego piekarnika, ustawić temp. 180 C, piec przez 30 min.
środa, 10 maja 2017
Syrop z mniszka lekarskiego
Składniki:
150 - 200 sztuk dobrze rozwiniętych kwiatów mniszka lekarskiego
(zebrane w suchy słoneczny dzień)
woda 300 ml + 200 ml
sok z jednej cytryny
1 szkl ksylitolu
imbir świeży
Wykonanie:
Liczenie kwiatów to najtrudniejszy etap wykonania majowego miodku. Potem już będzie z górki. ;)
Kwiaty zalej 2 szklankami wody, dodaj cytrynę bez skórki pokrojoną w kostkę oraz kilka plastrów imbiru i gotuj przez ok. 45 minut na najmniejszym ogniu.
Następnie pozostaw pod przykryciem na 24 godziny.
Następnego dnia odciśnij przez gazę zawartość garnka, dodaj ksylitol i gotuj aż płyn się zredukuje mniej więcej o połowę .
Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego jest najczęściej stosowany w celu łagodzenia bólu gardła i leczenia infekcji górnych dróg oddechowych ale też:
przeciwwirusowe i antybakteryjne,
oczyszczające organizm z toksyn,
wzmacniające system immunologiczny,
wspomagające układ oddechowy (głównie podczas infekcji) i pokarmowy (usprawnia trawienie),
działanie moczopędne – zalecany przy schorzeniach nerek, infekcjach dróg moczowych, kamicy nerkowej,
zapobieganie miażdżycy,
przyspieszanie gojenia się ran i stanów zapalnych,
polecany przy chorobach wątroby i woreczka żółciowego.
150 - 200 sztuk dobrze rozwiniętych kwiatów mniszka lekarskiego
(zebrane w suchy słoneczny dzień)
woda 300 ml + 200 ml
sok z jednej cytryny
1 szkl ksylitolu
imbir świeży
Wykonanie:
Liczenie kwiatów to najtrudniejszy etap wykonania majowego miodku. Potem już będzie z górki. ;)
Kwiaty zalej 2 szklankami wody, dodaj cytrynę bez skórki pokrojoną w kostkę oraz kilka plastrów imbiru i gotuj przez ok. 45 minut na najmniejszym ogniu.
Następnie pozostaw pod przykryciem na 24 godziny.
Następnego dnia odciśnij przez gazę zawartość garnka, dodaj ksylitol i gotuj aż płyn się zredukuje mniej więcej o połowę .
Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego jest najczęściej stosowany w celu łagodzenia bólu gardła i leczenia infekcji górnych dróg oddechowych ale też:
przeciwwirusowe i antybakteryjne,
oczyszczające organizm z toksyn,
wzmacniające system immunologiczny,
wspomagające układ oddechowy (głównie podczas infekcji) i pokarmowy (usprawnia trawienie),
działanie moczopędne – zalecany przy schorzeniach nerek, infekcjach dróg moczowych, kamicy nerkowej,
zapobieganie miażdżycy,
przyspieszanie gojenia się ran i stanów zapalnych,
polecany przy chorobach wątroby i woreczka żółciowego.
Pizza na spodzie z brokuła
1/2 brokuła
1 jajko
50 g mąki z brązowego ryżu
10 g mąki żytniej razowej
1/4 czerwonej cebuli (drobno posiekanej)*
1 duży ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Na zaczyn drożdżowy:5
50 ml mleka
20 g drożdży świeżych lub opakowanie suszonych
1 łyżka mąki żytniej razowej
1 łyżeczka cukru
Ugotować brokuła na parze!
Ważne jest to by nie gotować ich zbyt długo, by nie miały w sobie zbyt dużo wody. Można jedynie zblanszować....
Podgrzać mleko, aż będzie ciepłe , dodać pozostałe składniki na zaczyn : pokruszone drożdże, mąkę oraz cukier. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, wyłączyć ogień, przykryć ściereczką i poczekać do podwojenia objętości.
Następnie do osobnej miski wrzucić podgotowanego brokuła (ważne by był jeszcze ciepły, lecz nie zbyt gorący), jajko, mąkę ryżową oraz żytnią, cebulę z czosnkiem, przyprawy oraz dolej zaczyn drożdżowy. Całość zmiksować na jednolitą masę. Potrwa to jedynie kilka minut. Masa będzie jeszcze ciepła, przykryć więc miskę kuchennym ręcznikiem i odstawić na bok na 15 minut, by drożdże zaczęły „pracować”.
Po 15 minutach, rozgrzać piec do temperatury 185 C, ciasto uformować w okrąg około 25 cm średnicy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak rozsmarowane ciasto włożyć do pieca i piec przez około 25 minut, aż się zetnie.
Na tak podpieczone ciasto wyłożyć ulubiony sos oraz wszystkie dodatki.
Pizzę ze wszystkimi dodatkami piec przez kolejne 35 minut w temperaturze 185 C.
sobota, 15 kwietnia 2017
SERNIK GOTOWANY na herbatnikach lub na cieście...........w Thermomixie
masa serowa:
1 kg sera z wiadereczka
4 jaja
3/4 kostki masła
1 szkl ksylitolu
2 paczki budyniu waniliowego/ śmietankowego
1/2 szklanki mleka
skórka otarta z małej cytryny
4 - 5 łyżek migdałów, w płatkach, uprzednio uprażonych na suchej patelni
dodatkowo:
około 32 sztuk herbatników typu petitki
600 - 650 gramów truskawek
2 galaretki truskawkowe
Ser zmielić dodając porcjami na gładka masę obroty 3-5- 7
jeżeli mielony to pominąć
Potem dodać przez otwór miękkie masło w porcjach
Można pomóc mieszając kopyścią
Zdjąć pokrywę i dodać – cukier, jaja, skórkę i sok z cytryny
Wymieszać najpierw delikatnie kopyścią a potem 2-3 min na dużych obrotach (ok.6-7)
Uwaga- nałożyć miarkę bo pryska !
Zagotować – temp. 100 st. 9- 10 min. obroty 7 potem stopniowo do 3
Osobno wymieszać mleko z budyniem ,
wlać przez otwór w pokrywie
i gotować jeszcze 2- 3 min po powrocie temperatury do 100 stopni.
Na dnie formy ułożyć herbatniki , zalać gorącym serem
przykryć warstwą herbatników ( można zrobić 2 warstwy)
Ostudzić zupełnie !
Rozpuścić galaretki, ułożyć truskawki lub inne owoce i zalać KRZEPNĄCĄ galaretką.
Wstawić do lodówki
Ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g cukru
150 g margaryny
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wkładamy wszystkie składniki na ciasto do naczynia i mieszamy czas 1 min/ poz.3.
Masą serową przekładam również gotowe placki biszkoptowe... :)
Pasztet z pieczarek
- 0,5 kg pieczarek
-2 kajzerki namoczone w mleku
-3 jaja
-1 cebula
-1 łyżka oleju
-sól
Pieczarki umyć i pokroić.
Cebulę drobno pokroić.
Pieczarki i cebulę udusić razem na oleju.
Bułki namoczyć i dokładnie odcisnąć.
Zmielić w maszynce przestudzone pieczarki, a następnie bułki. Do masy dodać żółtka i sól i dokładnie wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę i dodać ją do masy na samym końcu.
Masę przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec około godzinę w temperaturze 180 stopni
-2 kajzerki namoczone w mleku
-3 jaja
-1 cebula
-1 łyżka oleju
-sól
Pieczarki umyć i pokroić.
Cebulę drobno pokroić.
Pieczarki i cebulę udusić razem na oleju.
Bułki namoczyć i dokładnie odcisnąć.
Zmielić w maszynce przestudzone pieczarki, a następnie bułki. Do masy dodać żółtka i sól i dokładnie wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę i dodać ją do masy na samym końcu.
Masę przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec około godzinę w temperaturze 180 stopni
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...