sobota, 2 lutego 2013

Szarlotka expresowa....Le crumble aux pommes

Le crumble aux pommes

- 6 dużych  slodkich jabłek
- 150 g cukru brazowego
- 150 g mąki
- 125 g  masła (zimnego z lodowki)
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku 
- 1 opakowanie cukru waniliowego 
- sok z jednej cytryny 




Jablka obrac,pokroic w dosc gruba kostke,polac sokiem z cytryny,posypac cukrem,cynamonem i cukrem wanilinowym.
Do miski wsypac cukier,dodac maslo i make i szybko zrobic"kruszonke".Przykryc jaklka i wstawic do piekarnika rozgrzanego do temp. 200-210°C na okolo 30 minut(.... moze 40min)
Podawac na cieplo z bita smietana lub lodami!!!


Moja uwaga:
Ceumble mozna przygotowac w malych naczyniach takich na 1 porcje lub w jednym duzym i czesc jablek zastapic owocami sezonowymi....jest pycha.
Ja przygotowuje ja wraz z moimi wnuczkami dla ktorych to rowniez wysmienita zabawa.:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)