Baeckeoffe
- 1,5 kg ziemniaków
- 500g miesa wieprzowego
- 500g jagnięciny (lub drobiu)
- 500 g wołowiny
- 1-2 nozki wieprzowe (opcjonalnie ale polecam!)
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 1 por
- 100 g mąki
- sól i pieprz
Na marynatę:
75 cl białego wytrawnego wina z Alzacji (Riesling lub Sylvaner)
1 cebula
1 ząbek zgnieciony czosnek
tymianek , 2 liście laurowe , pieprz,sol
Dzien wczesniej pokroic mieso,cebule,zgniesc zabek czosnku wlozyc do garnka i zalac winem.Przykryc i wstawic do lodowki na 24h.Nastepnie wyjac mieso,, marynaty.nie wylewac!
W duzym garnku do zapiekania (z pokrywa) posmarowanym maslem ukladac warstwami:
najpierw ziemniaki pokrojone w niezbyt grube plastry,
nastepnie mieso.
Posypac warstwe przyprawami i przykryc reszta ziemniakow.
Sól i pieprz do każdej warstwy
Zalac winem pozostalym z marynaty,dopelnic do wysokosci ziemniakow woda lub bulionem.
Wstawic do piekarnika na 180-200°C na 3-4h
Upieczoną potrawę podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.
Baeckeoffe to typowa potrawa z francuskiego regionu Alzacji , położonego na granicy z Niemcami.
W Alzackim dialekcie , Baeckeoffe oznacza "piec piekarski". Jest to mieszanka z pokrojonymi ziemniakami , plasterkami cebuli, pokrojona w kostkę baranina, wołowina i wieprzowina, które zostały zamarynowane przez noc w alzackim białym winie i wolno gotowane w zamkniętym naczyniu ceramicznym.
sobota, 2 lutego 2013
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz