sobota, 2 lutego 2013

Baeckeoffe

Baeckeoffe



- 1,5 kg ziemniaków 
- 500g miesa wieprzowego 
- 500g  jagnięciny (lub drobiu) 
- 500 g wołowiny  
- 1-2 nozki wieprzowe (opcjonalnie ale polecam!) 
- 2 cebule 
- 3 marchewki 
- 1 por 
- 100 g mąki 
- sól i pieprz 

Na marynatę: 
 75 cl białego wytrawnego wina z Alzacji (Riesling lub Sylvaner) 
 1 cebula 
1 ząbek zgnieciony czosnek 
 tymianek , 2 liście laurowe , pieprz,sol



Dzien wczesniej pokroic mieso,cebule,zgniesc zabek czosnku wlozyc do garnka i zalac winem.Przykryc i wstawic do lodowki na 24h.Nastepnie wyjac mieso,, marynaty.nie wylewac!

W duzym garnku do zapiekania (z pokrywa) posmarowanym maslem ukladac warstwami:
 najpierw ziemniaki pokrojone w niezbyt grube plastry,
nastepnie mieso.
 Posypac warstwe przyprawami i przykryc reszta ziemniakow.
Sól i pieprz do każdej warstwy
Zalac winem pozostalym z marynaty,dopelnic do wysokosci ziemniakow woda lub bulionem.
Wstawic do piekarnika na 180-200°C  na 3-4h 
Upieczoną potrawę podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.


Baeckeoffe to typowa potrawa z francuskiego regionu Alzacji , położonego na granicy z Niemcami.
W Alzackim dialekcie , Baeckeoffe oznacza "piec piekarski". Jest to mieszanka z pokrojonymi ziemniakami , plasterkami cebuli, pokrojona w kostkę baranina, wołowina i wieprzowina, które zostały zamarynowane przez noc w alzackim białym winie  i wolno gotowane w zamkniętym naczyniu ceramicznym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)