środa, 22 lipca 2020

Kapuśniaki ...domowe, drożdżowe




SKŁADNIKI
1/2 kg - mąki
250 ml - ciepłego mleka
20 g - roztopionego masła
2 - żółtka

DEKORACJA
2 białka
kminek

FARSZ
1/2 kg - kapusty kiszonej
1 łyżka - masła
1 - cebula
sól
pieprz

ZACZYN
20 g - drożdży
1 szczypta - cukru
1 szczypta - soli
1 łyżka - ciepłego mleka
1 łyżeczka - mąki


Drożdże wymieszać z łyżką ciepłego mleka, szczyptą cukru, solą i łyżeczką mąki. Gdy podrosną, wlać do miski z mąką. Dodać żółtka, mleko, cukier i wyrobić . Gdyby ciasto było zbyt gęste, dodać 1-2 łyżki mleka.

Roztopić masło i ciepłe ale nie gorące !!!), wlać do ciasta i wyrabiać przez 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swą objętość.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Kapustę obgotować, odcisnąć, drobno posiekać i przesmażyć z cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  




Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować podsypując mąką.
 Nałożyć farsz z kapusty i zwinąć wałeczek - wzdłuż dłuższego boku. ..pociąć na kawałki jak lubimy.... :)
Na końcu zostawić miejsce bez nadzienia - co pozwoli na sklejenie kapuśniaczków





Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, robiąc odstępy między wałeczkami. Gdy wyrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.
 Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 20- 25 minut 

czwartek, 16 lipca 2020

Pizza na ziemniaczanym spodzie...domowa i bezglutenowa





Ciasto I

400 gramów ugotowanych ziemniaków
20 gramów mielonego siemienia lnianego
2  jajka
1 soli, 1 czosnku, 
1 bazylii, odrobina pieprzu

Ciasto II

ok. 500 g ugotowanych ziemniaków
2 jajka
0,5 szkl. mielonego siemienia lnianego
sól, pieprz do smaku
1 łyżka oleju
2 ząbki czosnku

Do miski wrzucić ziemniaki, siemię lniane, jajka oraz przyprawy. Dokładnie wyrobić ciasto widelcem. Postarajcie się aby masa nie zawierała grudek.
Na papierze do pieczenia rozsmarować łyżeczkę oliwy z oliwek lub podsypać mąką.
Zwilżoną dłonią uformować placek.
Piec w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 200 stopni (u mnie termoobieg+dolne grzanie)
Wyciągnąć ciasto z piekarnika, posmarować sosem i nałożyć ulubione dodatki.
Zapiekać przez kolejne 10-15 minut do momentu zarumienienia sera.

Bułki bez glutenu

1 szklanka mąki ryżowej 
1 szklanka skrobi ziemniaczanej lub tapioki
¼ szklanki łusek babki jajowatej
25 g drożdży świeżych lub opakowanie 7 g suchych
1 i ¾ szklanki ciepłej wody (nie za gorącej!)
1 łyżeczka cukru 
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
  


Wykonanie
Przygotowuję zaczyn: rozpuszczam drożdże w ¼ szklaki ciepłej wody, dodaję łyżeczkę cukru kokosowego oraz łyżkę mąki ryżowej i mieszam łyżką. Przykrywam i odstawiam na 10 minut.
Do większej miski przesypuję pozostałe składniki, dodaję zaczyn, olej i szklankę wody. mieszam łyżką ciasto. Wyrabiam tak ciasto ok 10 min

ut, stopniowo dolewając resztę wody. Ciasto z biegiem czasu mocno gęstnieje. Po tych 10 minutach powinno być gęste, nie lejące, ale też nie nadające się do wyrobienia dłońmi. Zobacz filmik.
Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
Po tym czasie łyżką nakładam delikatnie porcje ciasta na dłonie posmarowane olejem i formułuję z niego bułeczkę, starając się nie ugniatać ciasta zbyt mocno. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i daję im jeszcze podrosnąć w ciepłym miejscu.
W tym czasie nagrzewam piekarnik do 180°C.
Podrośnięte bułeczki można naciąć, posypać np sezamem. Piec z termoobiegiem przez ok 20 minut.

poniedziałek, 1 czerwca 2020

Pasztet z cukinii




3 średnie cukinie

3 cebule
3/4 szklanki bułki tartej
20 dag żółtego sera
4 jajka
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki kaszy manny
sól, pieprz
jarzynka






 Cebule obieramy, kroimy w małą kostkę. Cukinie myjemy,osuszamy i z serem ścieramy na tarce o dużych
oczkach. Wsypujemy cebulę, bułkę\ tartą i kaszę mannę.
Wbijamy rozkłócone jajka i wlewamy olej. Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem
 Masę  przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej.
Pasztet z cukinii pieczemy ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C. Studzimy

czwartek, 21 maja 2020

BEZGLUTENOWE ciasto dyniowe ....na prawde dobreeee

Jak upiec dynię w piekarniku?


Średniej wielkości dynię przepołów na 8 części. Wybierz pestki i usuń miąższ ze środka. Rozłóż kawałki dyni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tyle! Niczym nie skraplaj, nie maść żadnym olejem. Jedynie włącz piekarnik. Opcja góra – dół, temp 180 stopni. Czas pieczenia: około 45 minut w zależności jaka dynia, jakie kawałki.Poczekaj aż upieczone kawałki dyni przestygną. Łyżką ściągnij ze skórki miąższ do miski. Zblenduj na mus. Gotowe!





Składniki (na tortownicę o średnicy 30 cm
2 szklanki upieczonej dyni
1 szklanka mąki jaglanej 

0,5 szklanki mąk do wyboru:
albo: mąka ziemniaczana i migdały pozostałe po mleku migdałowym (przepis na mleko migdałowe znajdziesz tutaj)
albo: mąka ziemniaczana i mąka owsiana (u mnie zmiksowane w młynku do kawy płatki owsiane)

1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 jajka
1/3 szklanki czegoś słodkiego ( cukier lub syrop klonowy)
1/2 szklanki roztopionego masła
1 łyżka soku z cytryny




Białka ubij mikserem na sztywno.
 Dodaj cukier i żółtka dalej miksując. Następnie połącz to co przed chwilą miksowałaś  z mąką i sodą oczyszczoną, najlepiej drewnianą łyżką.
Dodaj roztopiony tłuszcz i sok z cytryny. Na koniec połącz z upieczoną dynią.
 Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z opcją góra – dół.
 Piecz około 45-50 minut.



Bułki GRAHAMKI......przepis na THERMOMIX ®




100 g ziaren pszenicy
½ łyżeczki kminku
40 g świeżych drożdży, pokruszonych
1 łyżeczka cukru
250 g wody
400 g mąki pszennej
20 g oleju
1 łyżeczka soli
1 żółtko, do posmarowania bułek
2 łyżki maku, do dekoracji




Ziarna pszenicy zemleć w naczyniu miksującym przez 30 sek. - obr.10
Do zmielonego ziarna dodać kolejno - jak na liście - pozostałe składniki. Następnie wszystkie wymieszać i wyrobić przez 2 min. opcja interwał.
Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce. Poczekać aż podwoi swoją objętość. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200 stopni.
Z wyrośniętego ciasta uformować 10 bułek. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
 Piec 40 min. - temp. 200 stopni. Studzić na kratce....

Domowa kapusta kiszona....czyli kiszenie kapusty





2  1/2 kg białej kapusty
1/4 kg marchwi 
50 g soli kamiennej (szarej) 


Jeśli szatkujemy kapustę w domu, należy ją najpierw umyć, odrzucić  zewnętrzne  liście. Przekroić na 4 części . Kapustę cienko poszatkować.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do kapusty. 
Warzywa umieścić w dużej misce, dodać sól oraz ewentualnie 2 łyżeczki kminku i 2 - 3 jabłka (obrane, pokrojone na ćwiartki bez gniazd nasiennych).
 Wymieszać i bardzo dokładnie ugnieść, aby kapusta puściła soki. Powtórzyć ugniatanie jeszcze kilkakrotnie.
Włożyć do plastikowego worka, zawiązać, mocno obciążyć np. kilogramowymi opakowaniami soli lub głazem i trzymać w kuchni. 
 Kapusta kisi się średnio 7-14 dni
Co dwa dni poprzebijać wąskim końcem drewnianej łyżki aby wypuścić zbierające się gazy z fermentacji. 
Podczas całego procesu kiszenia cała kapusta musi być przykryta zalewą solną.


Ukiszoną kapustę przełożyć do słoików i całkowicie zakryć zalewą. Pozostawiać w słoikach po ok. 2 - 3 cm wolnego miejsca od góry, bo fermentacja będzie jeszcze zachodziła i zbierający się gaz będzie podnosił soki do góry, co może powodować przeciekanie przez  pokrywki.
Domowa kiszona kapusta jest przepyszna.

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)