czwartek, 21 maja 2020
Bułki GRAHAMKI......przepis na THERMOMIX ®
100 g ziaren pszenicy
½ łyżeczki kminku
40 g świeżych drożdży, pokruszonych
1 łyżeczka cukru
250 g wody
400 g mąki pszennej
20 g oleju
1 łyżeczka soli
1 żółtko, do posmarowania bułek
2 łyżki maku, do dekoracji
Ziarna pszenicy zemleć w naczyniu miksującym przez 30 sek. - obr.10
Do zmielonego ziarna dodać kolejno - jak na liście - pozostałe składniki. Następnie wszystkie wymieszać i wyrobić przez 2 min. opcja interwał.
Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce. Poczekać aż podwoi swoją objętość. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200 stopni.
Z wyrośniętego ciasta uformować 10 bułek. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Piec 40 min. - temp. 200 stopni. Studzić na kratce....
Domowa kapusta kiszona....czyli kiszenie kapusty
2 1/2 kg białej kapusty
1/4 kg marchwi
50 g soli kamiennej (szarej)
Jeśli szatkujemy kapustę w domu, należy ją najpierw umyć, odrzucić zewnętrzne liście. Przekroić na 4 części . Kapustę cienko poszatkować.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do kapusty.
Warzywa umieścić w dużej misce, dodać sól oraz ewentualnie 2 łyżeczki kminku i 2 - 3 jabłka (obrane, pokrojone na ćwiartki bez gniazd nasiennych).
Wymieszać i bardzo dokładnie ugnieść, aby kapusta puściła soki. Powtórzyć ugniatanie jeszcze kilkakrotnie.
Włożyć do plastikowego worka, zawiązać, mocno obciążyć np. kilogramowymi opakowaniami soli lub głazem i trzymać w kuchni.
Kapusta kisi się średnio 7-14 dni
Co dwa dni poprzebijać wąskim końcem drewnianej łyżki aby wypuścić zbierające się gazy z fermentacji.
Podczas całego procesu kiszenia cała kapusta musi być przykryta zalewą solną.
Ukiszoną kapustę przełożyć do słoików i całkowicie zakryć zalewą. Pozostawiać w słoikach po ok. 2 - 3 cm wolnego miejsca od góry, bo fermentacja będzie jeszcze zachodziła i zbierający się gaz będzie podnosił soki do góry, co może powodować przeciekanie przez pokrywki.
Domowa kiszona kapusta jest przepyszna.
wtorek, 19 maja 2020
Proteinowe ciasto marchewkowe
2-3 marchewki
160 g masła orzechowego
40 g proteiny białkowej o smaku wanilii
2 jajka
1 łyżka wanilii
1 łyżka cynamonu
1 łyżka jogurtu
3 łyżki masła
3 łyżki stewii
1 garść orzechów
75 g rodzynek
szczypta sol
Wszystkie składniki wymieszać. Przełożyć do tortownicy.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Piec 35 minut.
Można przełożyć dowolną masą np jogurtową lub mascarpone.
Przepis udostępniony przez moją córkę Kasię.....ze Szkocji. :)
poniedziałek, 11 maja 2020
Domowe masło orzechowe ..... pyszne i zdrowe!
400 g prażonych orzechów ziemnych solonych
2 łyżki oleju orzechowego lub słonecznikowego
2 łyżki miodu
Do kielicha blendera wysypać całość prażonych orzechów ziemnych , włączyć blender na najwyższe obroty i czekać. Po około 2 minutach masa zacznie się upłynniać. Dodać olej, miód i blędować do uzyskania pożądanej konsystencji.
Ja lubię lekko wyczuwalne kawałeczki orzechów.
Gotowe masło orzechowe przelać do słoika i zajadać na kanapkach :)
2 łyżki oleju orzechowego lub słonecznikowego
2 łyżki miodu
Do kielicha blendera wysypać całość prażonych orzechów ziemnych , włączyć blender na najwyższe obroty i czekać. Po około 2 minutach masa zacznie się upłynniać. Dodać olej, miód i blędować do uzyskania pożądanej konsystencji.
Ja lubię lekko wyczuwalne kawałeczki orzechów.
Gotowe masło orzechowe przelać do słoika i zajadać na kanapkach :)
Domowa NUTELLA
100 gramów orzechów laskowych
2 czubate łyżki kakao
2 czubate łyżki miodu
2 łyżki oleju kokosowego
1/4 szklanki mleka
Orzechy laskowe należy podprażyć na suchej patelni przez kilka minut, aż się lekko przysmażą. Orzechy przekładamy do bawełnianej ściereczki i pocieramy je z każdej strony, aby skórka odeszła ładnie od orzechów. Dzięki temu nasza nutella nie będzie miała posmaku goryczy.
W małym garnku rozpuszczamy na małym ogniu czekoladę z mlekiem oraz kakao (nie zagotowujemy!). Całość odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia.
Do mocnego blendera kielichowego wsypujemy orzechy. Dodajemy także olej kokosowy, miód oraz rozpuszczoną czekoladę. Blendujemy na gładką, jednolitą i błyszczącą masę.
sobota, 4 kwietnia 2020
Fuczki – bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty
Złote proporcje:
300 g odciśniętej kapusty kiszonej
200 g mąki
150 g maślanki lub kefiru
1 jajko
sól i pieprz do smaku
kminek i cząber
śmietana
Fuczki smaży się tak samo jak placki ziemniaczane na oleju lub maśle klarowanym, po 2-3 z każdej strony dopóki się nie przyrumienią i podaje się ze śmietana lub sosem czosnkowym, mogą być także dodatkiem do mięsa lub ryby.
Sos czosnkowy możesz zrobić na bazie śmietany lub gęstego jogurtu, wyciśnij do śmietany lub jogurtu 2-4 ząbki czosnku, w zależności od preferencji, dopraw
piątek, 6 marca 2020
Smalec do chleba z kaczki
skóra i łój z kaczki
sól morska
pieprz
cebula
majeranek
Wymyte i wysuszone skórki kroimy w kostkę troszkę solimy, pieprzymy i wrzucamy na gorącą patelnię.
Smażymy do wytopienia się tłuszczu i zarumienienia się skwarek (ja skwarki wyjmuję).Dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy ją do miękkości. Doprawiamy majerankiem...Studzimy i przekładamy do pojemnika.
Smalec kaczy lub gęsi jest zdrowszy od smalcu wieprzowego.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...