poniedziałek, 1 czerwca 2020

Pasztet z cukinii




3 średnie cukinie

3 cebule
3/4 szklanki bułki tartej
20 dag żółtego sera
4 jajka
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki kaszy manny
sól, pieprz
jarzynka






 Cebule obieramy, kroimy w małą kostkę. Cukinie myjemy,osuszamy i z serem ścieramy na tarce o dużych
oczkach. Wsypujemy cebulę, bułkę\ tartą i kaszę mannę.
Wbijamy rozkłócone jajka i wlewamy olej. Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem
 Masę  przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej.
Pasztet z cukinii pieczemy ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C. Studzimy

czwartek, 21 maja 2020

BEZGLUTENOWE ciasto dyniowe ....na prawde dobreeee

Jak upiec dynię w piekarniku?


Średniej wielkości dynię przepołów na 8 części. Wybierz pestki i usuń miąższ ze środka. Rozłóż kawałki dyni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tyle! Niczym nie skraplaj, nie maść żadnym olejem. Jedynie włącz piekarnik. Opcja góra – dół, temp 180 stopni. Czas pieczenia: około 45 minut w zależności jaka dynia, jakie kawałki.Poczekaj aż upieczone kawałki dyni przestygną. Łyżką ściągnij ze skórki miąższ do miski. Zblenduj na mus. Gotowe!





Składniki (na tortownicę o średnicy 30 cm
2 szklanki upieczonej dyni
1 szklanka mąki jaglanej 

0,5 szklanki mąk do wyboru:
albo: mąka ziemniaczana i migdały pozostałe po mleku migdałowym (przepis na mleko migdałowe znajdziesz tutaj)
albo: mąka ziemniaczana i mąka owsiana (u mnie zmiksowane w młynku do kawy płatki owsiane)

1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 jajka
1/3 szklanki czegoś słodkiego ( cukier lub syrop klonowy)
1/2 szklanki roztopionego masła
1 łyżka soku z cytryny




Białka ubij mikserem na sztywno.
 Dodaj cukier i żółtka dalej miksując. Następnie połącz to co przed chwilą miksowałaś  z mąką i sodą oczyszczoną, najlepiej drewnianą łyżką.
Dodaj roztopiony tłuszcz i sok z cytryny. Na koniec połącz z upieczoną dynią.
 Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z opcją góra – dół.
 Piecz około 45-50 minut.



Bułki GRAHAMKI......przepis na THERMOMIX ®




100 g ziaren pszenicy
½ łyżeczki kminku
40 g świeżych drożdży, pokruszonych
1 łyżeczka cukru
250 g wody
400 g mąki pszennej
20 g oleju
1 łyżeczka soli
1 żółtko, do posmarowania bułek
2 łyżki maku, do dekoracji




Ziarna pszenicy zemleć w naczyniu miksującym przez 30 sek. - obr.10
Do zmielonego ziarna dodać kolejno - jak na liście - pozostałe składniki. Następnie wszystkie wymieszać i wyrobić przez 2 min. opcja interwał.
Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce. Poczekać aż podwoi swoją objętość. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200 stopni.
Z wyrośniętego ciasta uformować 10 bułek. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
 Piec 40 min. - temp. 200 stopni. Studzić na kratce....

Domowa kapusta kiszona....czyli kiszenie kapusty





2  1/2 kg białej kapusty
1/4 kg marchwi 
50 g soli kamiennej (szarej) 


Jeśli szatkujemy kapustę w domu, należy ją najpierw umyć, odrzucić  zewnętrzne  liście. Przekroić na 4 części . Kapustę cienko poszatkować.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do kapusty. 
Warzywa umieścić w dużej misce, dodać sól oraz ewentualnie 2 łyżeczki kminku i 2 - 3 jabłka (obrane, pokrojone na ćwiartki bez gniazd nasiennych).
 Wymieszać i bardzo dokładnie ugnieść, aby kapusta puściła soki. Powtórzyć ugniatanie jeszcze kilkakrotnie.
Włożyć do plastikowego worka, zawiązać, mocno obciążyć np. kilogramowymi opakowaniami soli lub głazem i trzymać w kuchni. 
 Kapusta kisi się średnio 7-14 dni
Co dwa dni poprzebijać wąskim końcem drewnianej łyżki aby wypuścić zbierające się gazy z fermentacji. 
Podczas całego procesu kiszenia cała kapusta musi być przykryta zalewą solną.


Ukiszoną kapustę przełożyć do słoików i całkowicie zakryć zalewą. Pozostawiać w słoikach po ok. 2 - 3 cm wolnego miejsca od góry, bo fermentacja będzie jeszcze zachodziła i zbierający się gaz będzie podnosił soki do góry, co może powodować przeciekanie przez  pokrywki.
Domowa kiszona kapusta jest przepyszna.

wtorek, 19 maja 2020

Proteinowe ciasto marchewkowe



2-3 marchewki
160 g masła orzechowego
40 g proteiny białkowej o smaku wanilii
2 jajka
1 łyżka wanilii
1 łyżka cynamonu
1 łyżka jogurtu
3 łyżki masła
3 łyżki stewii
1 garść orzechów
75 g rodzynek
szczypta sol





Wszystkie składniki wymieszać. Przełożyć do tortownicy. 




Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Piec 35 minut.
Można przełożyć dowolną masą np jogurtową lub mascarpone.








Przepis udostępniony przez moją córkę Kasię.....ze Szkocji.  :)

poniedziałek, 11 maja 2020

Domowe masło orzechowe ..... pyszne i zdrowe!

400 g prażonych orzechów ziemnych solonych
 2 łyżki oleju orzechowego lub słonecznikowego
2 łyżki miodu

Do kielicha blendera wysypać całość prażonych orzechów ziemnych  , włączyć blender na najwyższe obroty i czekać. Po około 2 minutach masa zacznie się upłynniać. Dodać olej, miód i blędować do uzyskania pożądanej konsystencji.
Ja lubię lekko wyczuwalne kawałeczki orzechów.
Gotowe masło orzechowe przelać do słoika i zajadać na kanapkach :)

Domowa NUTELLA




100 gramów orzechów laskowych
2 czubate łyżki kakao
2 czubate łyżki miodu
2 łyżki oleju kokosowego
1/4 szklanki mleka

Orzechy laskowe należy podprażyć na suchej patelni przez kilka minut, aż się lekko przysmażą. Orzechy przekładamy do bawełnianej ściereczki i pocieramy je z każdej strony, aby skórka odeszła ładnie od orzechów. Dzięki temu nasza nutella nie będzie miała posmaku goryczy. 

W małym garnku rozpuszczamy na małym ogniu czekoladę z mlekiem oraz kakao (nie zagotowujemy!). Całość odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia.






Do mocnego blendera kielichowego wsypujemy orzechy. Dodajemy także olej kokosowy, miód oraz rozpuszczoną czekoladę. Blendujemy na gładką, jednolitą i błyszczącą masę.

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)