400 g prażonych orzechów ziemnych solonych
2 łyżki oleju orzechowego lub słonecznikowego
2 łyżki miodu
Do kielicha blendera wysypać całość prażonych orzechów ziemnych , włączyć blender na najwyższe obroty i czekać. Po około 2 minutach masa zacznie się upłynniać. Dodać olej, miód i blędować do uzyskania pożądanej konsystencji.
Ja lubię lekko wyczuwalne kawałeczki orzechów.
Gotowe masło orzechowe przelać do słoika i zajadać na kanapkach :)
poniedziałek, 11 maja 2020
Domowa NUTELLA
100 gramów orzechów laskowych
2 czubate łyżki kakao
2 czubate łyżki miodu
2 łyżki oleju kokosowego
1/4 szklanki mleka
Orzechy laskowe należy podprażyć na suchej patelni przez kilka minut, aż się lekko przysmażą. Orzechy przekładamy do bawełnianej ściereczki i pocieramy je z każdej strony, aby skórka odeszła ładnie od orzechów. Dzięki temu nasza nutella nie będzie miała posmaku goryczy.
W małym garnku rozpuszczamy na małym ogniu czekoladę z mlekiem oraz kakao (nie zagotowujemy!). Całość odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia.
Do mocnego blendera kielichowego wsypujemy orzechy. Dodajemy także olej kokosowy, miód oraz rozpuszczoną czekoladę. Blendujemy na gładką, jednolitą i błyszczącą masę.
sobota, 4 kwietnia 2020
Fuczki – bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty
Złote proporcje:
300 g odciśniętej kapusty kiszonej
200 g mąki
150 g maślanki lub kefiru
1 jajko
sól i pieprz do smaku
kminek i cząber
śmietana
Fuczki smaży się tak samo jak placki ziemniaczane na oleju lub maśle klarowanym, po 2-3 z każdej strony dopóki się nie przyrumienią i podaje się ze śmietana lub sosem czosnkowym, mogą być także dodatkiem do mięsa lub ryby.
Sos czosnkowy możesz zrobić na bazie śmietany lub gęstego jogurtu, wyciśnij do śmietany lub jogurtu 2-4 ząbki czosnku, w zależności od preferencji, dopraw
piątek, 6 marca 2020
Smalec do chleba z kaczki
skóra i łój z kaczki
sól morska
pieprz
cebula
majeranek
Wymyte i wysuszone skórki kroimy w kostkę troszkę solimy, pieprzymy i wrzucamy na gorącą patelnię.
Smażymy do wytopienia się tłuszczu i zarumienienia się skwarek (ja skwarki wyjmuję).Dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy ją do miękkości. Doprawiamy majerankiem...Studzimy i przekładamy do pojemnika.
Smalec kaczy lub gęsi jest zdrowszy od smalcu wieprzowego.
Rosół z kaczki
1/2 kg kaczki
3 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1/2 pora (zielona część)
1/2 cebuli (opieczonej nad palnikiem)
2 listki lubczyku
2 suszone grzyby
1/2 łyżki wegety (domowej)
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
natka pietruszki
Kaczkę podziel na kawałki, a następnie zalej je 2 litrami zimnej wody.Zagotuj i zszumuj.
Obierz warzywa,przekrój marchwie i pietruszki na pół w grubości, dodaj do garnka. Dorzuć grzyby, przyprawy i sól. Całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz gaz i gotuj przez ok. 1,5 godziny.
Gdy rosół jest już gotowy, wyjmij mięso i warzywa. Jeśli lubisz chudy rosół, zdejmij wierzchnią warstwę tłuszczu. Dopraw do smaku.
Rosół najlepiej smakuje z makaronem lub z lanymi kluskami.
3 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1/2 pora (zielona część)
1/2 cebuli (opieczonej nad palnikiem)
2 listki lubczyku
2 suszone grzyby
1/2 łyżki wegety (domowej)
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
natka pietruszki
Kaczkę podziel na kawałki, a następnie zalej je 2 litrami zimnej wody.Zagotuj i zszumuj.
Obierz warzywa,przekrój marchwie i pietruszki na pół w grubości, dodaj do garnka. Dorzuć grzyby, przyprawy i sól. Całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz gaz i gotuj przez ok. 1,5 godziny.
Gdy rosół jest już gotowy, wyjmij mięso i warzywa. Jeśli lubisz chudy rosół, zdejmij wierzchnią warstwę tłuszczu. Dopraw do smaku.
Rosół najlepiej smakuje z makaronem lub z lanymi kluskami.
sobota, 22 lutego 2020
Tarta z porem
Składniki na ciasto
1,5 szklanki mąki
½ kostki masła (100 g)
sól
½ szklanki wody
Składniki na farsz
3 pory
2 jajka
2 łyżki masła
250 ml
gęstej śmietany 18 proc.
100 g twardego sera o wyrazistym pikantnym smaku
sól
pieprz
Można użyć kupnego ciasta francuskiego.....
Ciasto wyrabiaj szybko dużym nożem kuchennym.
Na stolnicy posiekaj masło, dodaj mąkę, żółtka, sól, drobinę zimnej wody. Potem ugniataj ciasto rękoma, formując kulkę (ciasto nie powinno być gładkie!). Zawiń w folię, włóż do zamrażalnika na 30 min.
Pory pokrój na plasterki . Przesmaż na oliwie. Posól, popieprz, zetrzyj gałkę muszkatołową (opcja). Duś pod przykryciem, aż pory zmiękną (możesz podlać wodą).
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj (pod folią) i palcami uformuj placek w formie do tarty, włóż na kilkanaście minut do lodówki. Na cieście połóż papier lub folię do pieczenia, a na nich np. ziarna fasoli.
Zapiekaj przez 10-15 minut w temperaturze ok. 200 stopni. Wyjmij z piekarnika, a po ostygnięciu napełnij farszem i włóż jeszcze na 30 minut do piekarnika.
Cassoulet.......francuski przepis
Składniki
500 g białej fasoli
4 duże plastry boczku surowego
4 duże plastry boczku wędzonego
1 cebula
5-6 ząbków czosnku
4 udka z kurczaka
4 cienkie kiełbaski białe
natka pietruszki
sól, pieprz, przyprawa do fasoli
zioła prowansalskie,bazylia,oregano,tymianek
1/2 łyżki tartej bułki
2-4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka oleju
50 g masła
Fasolę myjemy, zalewamy zimną wodą, i odstawiamy na noc.
Cebulę , czosnek i boczek kroimy w grubą kostkę.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej , wrzucamy boczek,cebulę i smażymy, mieszając, aż boczek się zrumieni. Fasolę zalewamy 1,5 l ciepłej wody lub bulionu, dodajemy fasolę, zioła i gotujemy na małym ogniu około 1 godziny.Dodajemy czosnek i koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze około 30 minut na bardzo małym ogniu.
Kiedy mięso jest już miękkie, wyjmujemy je z garnka, obieramy z kości kroimy lub szarpiemy na dość duże kawałki , ponownie wrzucamy mięso do garnka.
Na osobnej patelni podsmażamy pokrojone kiełbaski dodajemy do fasoli,gotujemy jeszcze przez chwilkę.
Następnie przekładamy danie do naczynia żaroodpornego, posypujemy bułką tartą oraz wiórkami masła i zapiekamy w piekarniku w temperaturze około 160 stopni aż bułka ładnie się zarumieni tak około 1 godziny.
Pozwalamy cassoulet powoli ostygnąć w piekarniku.
Danie posypujemy natką pietruszki.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...