sobota, 4 kwietnia 2020

Fuczki – bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty



Złote proporcje:
 300 g odciśniętej kapusty kiszonej
 200 g mąki
 150 g maślanki lub kefiru
 1 jajko
 sól i pieprz do smaku
  kminek i cząber
 śmietana


Fuczki smaży się tak samo jak placki ziemniaczane na oleju lub maśle klarowanym, po 2-3 z każdej strony dopóki się nie przyrumienią i podaje się ze śmietana lub sosem czosnkowym, mogą być także dodatkiem do mięsa lub ryby. 





Sos czosnkowy możesz zrobić na bazie śmietany lub gęstego jogurtu, wyciśnij do śmietany lub jogurtu 2-4 ząbki czosnku, w zależności od preferencji, dopraw
solą i pieprzem, ewentualnie dodaj także posiekana natkę pietruszki.

piątek, 6 marca 2020

Smalec do chleba z kaczki


skóra i łój z kaczki
sól morska
pieprz 
cebula
majeranek


Wymyte i wysuszone skórki kroimy w kostkę troszkę solimy, pieprzymy i wrzucamy na gorącą patelnię.
Smażymy do wytopienia się tłuszczu i zarumienienia się skwarek (ja skwarki wyjmuję).Dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy ją do miękkości. Doprawiamy majerankiem...Studzimy i przekładamy do pojemnika.


Smalec kaczy lub gęsi jest zdrowszy od smalcu wieprzowego.

Rosół z kaczki

1/2 kg kaczki
3 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1/2 pora (zielona część)
1/2 cebuli (opieczonej nad palnikiem)
2 listki lubczyku
2 suszone grzyby
1/2 łyżki wegety (domowej)
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
natka pietruszki


Kaczkę podziel  na kawałki, a następnie zalej je 2 litrami zimnej wody.Zagotuj i zszumuj.
Obierz warzywa,przekrój marchwie i pietruszki na pół w grubości, dodaj do garnka. Dorzuć grzyby, przyprawy i sól. Całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz gaz i gotuj przez ok. 1,5 godziny.
Gdy rosół jest już gotowy, wyjmij mięso i warzywa.  Jeśli lubisz chudy rosół, zdejmij wierzchnią warstwę tłuszczu. Dopraw do smaku.
Rosół najlepiej smakuje z makaronem lub z lanymi kluskami.



sobota, 22 lutego 2020

Tarta z porem



Składniki na ciasto

1,5 szklanki mąki
½ kostki masła (100 g)
sól

½ szklanki wody

Składniki na farsz
3 pory
2 jajka
2 łyżki masła
250 ml
gęstej śmietany 18 proc.
100 g twardego sera o wyrazistym pikantnym smaku
sól
pieprz




Można użyć kupnego ciasta francuskiego.....

Ciasto wyrabiaj szybko dużym nożem kuchennym.
Na stolnicy posiekaj masło, dodaj mąkę, żółtka, sól,  drobinę zimnej wody. Potem ugniataj ciasto rękoma, formując kulkę (ciasto nie powinno być gładkie!). Zawiń w folię, włóż do zamrażalnika na 30 min.

Pory pokrój na plasterki . Przesmaż na oliwie. Posól, popieprz, zetrzyj gałkę muszkatołową (opcja). Duś pod przykryciem, aż pory zmiękną (możesz podlać wodą).

Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj (pod folią) i palcami uformuj placek w formie do tarty, włóż na kilkanaście minut do lodówki. Na cieście połóż papier lub folię do pieczenia, a na nich  np. ziarna fasoli. 
Zapiekaj przez 10-15 minut w temperaturze ok. 200 stopni. Wyjmij z piekarnika, a po ostygnięciu napełnij farszem i włóż jeszcze na 30 minut do piekarnika.

Cassoulet.......francuski przepis



Składniki
500 g białej fasoli
4 duże plastry boczku surowego
4 duże plastry boczku wędzonego
1 cebula
5-6 ząbków czosnku
4 udka z kurczaka
4 cienkie kiełbaski białe
natka pietruszki
sól, pieprz, przyprawa do fasoli
zioła prowansalskie,bazylia,oregano,tymianek
1/2 łyżki tartej bułki
2-4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka oleju
50 g masła




Fasolę myjemy, zalewamy zimną wodą, i odstawiamy na noc.
Cebulę , czosnek i boczek kroimy w grubą kostkę.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej , wrzucamy boczek,cebulę i  smażymy, mieszając, aż boczek się zrumieni. Fasolę zalewamy 1,5 l ciepłej wody lub bulionu, dodajemy fasolę,  zioła i gotujemy na małym ogniu około 1 godziny.Dodajemy czosnek i koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze około 30 minut na bardzo małym ogniu.
Kiedy mięso jest już miękkie, wyjmujemy je z garnka, obieramy z kości kroimy lub szarpiemy na dość duże kawałki , ponownie wrzucamy mięso do garnka.


Na osobnej patelni podsmażamy pokrojone kiełbaski dodajemy do fasoli,gotujemy jeszcze przez chwilkę.
Następnie przekładamy danie do naczynia żaroodpornego, posypujemy bułką tartą oraz wiórkami masła i zapiekamy w piekarniku w temperaturze około 160 stopni aż bułka ładnie się zarumieni tak około 1 godziny.
Pozwalamy cassoulet powoli ostygnąć w piekarniku.




Danie posypujemy natką pietruszki.

sobota, 1 lutego 2020

Owoce pod kruszonką - przepyszne fit crumble




SKŁADNIKI

3 jabłka
5 łyżek płatków owsianych
1 łyżka płatków migdałów
1-2 łyżki miodu bądź syropu z agawy (ja nie lubię miodu, więc użyłam syropu. Uwaga: nie nadaje się tu ani ksylitol ani cukier, bo chodzi o płynność)
2 łyżki cynamonu
garść malin 
2 łyżki orzechów 
1 łyżka mąki (może być pełnoziarnista, kokosowa)



 PRZYGOTOWANIE:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce.
Do naczynek do zapiekania wrzucamy starte jabłka  i posypujemy 1,5 łyżki cynamonu. Mieszamy.
W osobnej miseczce mieszamy płatki, posiekane orzechy i dodajemy do tego mąkę, 1,5 łyżki cynamonu a następnie syrop/miód. Dokładnie mieszamy. Wszystko powinno się zlepić, ale na pewno nie całkowicie.
Przykrywamy naszą kruszonką jabłka. Na wierzch posypujemy płatkami migdałów.



Wsadzamy do piekarnika na 30-40 minut . .

Chlebek ziołowy z Thermomixu



Masło z ziołami
60 - 80 g cebuli, przekrojonej na pół
1 ząbek czosnku
10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
10 g bazylii, świeżej, tylko liście
60 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
1 łyżeczka soli
Ciasto
600 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
300 g wody, letniej (patrz wskazówka)
40 g świeżych drożdży, pokruszonych
½ łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
50 g oleju rzepakowego
masło, ilość do natłuszczenia tortownicy



CIASTO
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia miksującego i wyrabiać 2 min/Interwał, wyłożyć na stolnice rozwałkować  prostokąt 30×40 o grubości 0,5 cm.
Posmarować masłem ziołowym, pociąć na paski ok 5 cm szerokie i złożyć w harmonijkę
ułożyć w tortownicy 26 cm średnica
Piec w nagrzanym do 200 st. piekarniku, 30-40 minut

MASŁO ZIOŁOWE
Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego oprócz masła i soli rozdrobnić 8 sek./obr 5
Zgarnąć kopystką,dodać masło i sól i wymieszać 25 sek./obr 6.

Moja uwaga:
Ja gotowe zwinięte cisto kroję na porcje i układam jak rozetkę....wychodzą bułeczki.   :)

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)