wtorek, 19 maja 2020

Proteinowe ciasto marchewkowe



2-3 marchewki
160 g masła orzechowego
40 g proteiny białkowej o smaku wanilii
2 jajka
1 łyżka wanilii
1 łyżka cynamonu
1 łyżka jogurtu
3 łyżki masła
3 łyżki stewii
1 garść orzechów
75 g rodzynek
szczypta sol





Wszystkie składniki wymieszać. Przełożyć do tortownicy. 




Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Piec 35 minut.
Można przełożyć dowolną masą np jogurtową lub mascarpone.








Przepis udostępniony przez moją córkę Kasię.....ze Szkocji.  :)

poniedziałek, 11 maja 2020

Domowe masło orzechowe ..... pyszne i zdrowe!

400 g prażonych orzechów ziemnych solonych
 2 łyżki oleju orzechowego lub słonecznikowego
2 łyżki miodu

Do kielicha blendera wysypać całość prażonych orzechów ziemnych  , włączyć blender na najwyższe obroty i czekać. Po około 2 minutach masa zacznie się upłynniać. Dodać olej, miód i blędować do uzyskania pożądanej konsystencji.
Ja lubię lekko wyczuwalne kawałeczki orzechów.
Gotowe masło orzechowe przelać do słoika i zajadać na kanapkach :)

Domowa NUTELLA




100 gramów orzechów laskowych
2 czubate łyżki kakao
2 czubate łyżki miodu
2 łyżki oleju kokosowego
1/4 szklanki mleka

Orzechy laskowe należy podprażyć na suchej patelni przez kilka minut, aż się lekko przysmażą. Orzechy przekładamy do bawełnianej ściereczki i pocieramy je z każdej strony, aby skórka odeszła ładnie od orzechów. Dzięki temu nasza nutella nie będzie miała posmaku goryczy. 

W małym garnku rozpuszczamy na małym ogniu czekoladę z mlekiem oraz kakao (nie zagotowujemy!). Całość odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia.






Do mocnego blendera kielichowego wsypujemy orzechy. Dodajemy także olej kokosowy, miód oraz rozpuszczoną czekoladę. Blendujemy na gładką, jednolitą i błyszczącą masę.

sobota, 4 kwietnia 2020

Fuczki – bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty



Złote proporcje:
 300 g odciśniętej kapusty kiszonej
 200 g mąki
 150 g maślanki lub kefiru
 1 jajko
 sól i pieprz do smaku
  kminek i cząber
 śmietana


Fuczki smaży się tak samo jak placki ziemniaczane na oleju lub maśle klarowanym, po 2-3 z każdej strony dopóki się nie przyrumienią i podaje się ze śmietana lub sosem czosnkowym, mogą być także dodatkiem do mięsa lub ryby. 





Sos czosnkowy możesz zrobić na bazie śmietany lub gęstego jogurtu, wyciśnij do śmietany lub jogurtu 2-4 ząbki czosnku, w zależności od preferencji, dopraw
solą i pieprzem, ewentualnie dodaj także posiekana natkę pietruszki.

piątek, 6 marca 2020

Smalec do chleba z kaczki


skóra i łój z kaczki
sól morska
pieprz 
cebula
majeranek


Wymyte i wysuszone skórki kroimy w kostkę troszkę solimy, pieprzymy i wrzucamy na gorącą patelnię.
Smażymy do wytopienia się tłuszczu i zarumienienia się skwarek (ja skwarki wyjmuję).Dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy ją do miękkości. Doprawiamy majerankiem...Studzimy i przekładamy do pojemnika.


Smalec kaczy lub gęsi jest zdrowszy od smalcu wieprzowego.

Rosół z kaczki

1/2 kg kaczki
3 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1/2 pora (zielona część)
1/2 cebuli (opieczonej nad palnikiem)
2 listki lubczyku
2 suszone grzyby
1/2 łyżki wegety (domowej)
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
natka pietruszki


Kaczkę podziel  na kawałki, a następnie zalej je 2 litrami zimnej wody.Zagotuj i zszumuj.
Obierz warzywa,przekrój marchwie i pietruszki na pół w grubości, dodaj do garnka. Dorzuć grzyby, przyprawy i sól. Całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz gaz i gotuj przez ok. 1,5 godziny.
Gdy rosół jest już gotowy, wyjmij mięso i warzywa.  Jeśli lubisz chudy rosół, zdejmij wierzchnią warstwę tłuszczu. Dopraw do smaku.
Rosół najlepiej smakuje z makaronem lub z lanymi kluskami.



sobota, 22 lutego 2020

Tarta z porem



Składniki na ciasto

1,5 szklanki mąki
½ kostki masła (100 g)
sól

½ szklanki wody

Składniki na farsz
3 pory
2 jajka
2 łyżki masła
250 ml
gęstej śmietany 18 proc.
100 g twardego sera o wyrazistym pikantnym smaku
sól
pieprz




Można użyć kupnego ciasta francuskiego.....

Ciasto wyrabiaj szybko dużym nożem kuchennym.
Na stolnicy posiekaj masło, dodaj mąkę, żółtka, sól,  drobinę zimnej wody. Potem ugniataj ciasto rękoma, formując kulkę (ciasto nie powinno być gładkie!). Zawiń w folię, włóż do zamrażalnika na 30 min.

Pory pokrój na plasterki . Przesmaż na oliwie. Posól, popieprz, zetrzyj gałkę muszkatołową (opcja). Duś pod przykryciem, aż pory zmiękną (możesz podlać wodą).

Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj (pod folią) i palcami uformuj placek w formie do tarty, włóż na kilkanaście minut do lodówki. Na cieście połóż papier lub folię do pieczenia, a na nich  np. ziarna fasoli. 
Zapiekaj przez 10-15 minut w temperaturze ok. 200 stopni. Wyjmij z piekarnika, a po ostygnięciu napełnij farszem i włóż jeszcze na 30 minut do piekarnika.

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)