sobota, 22 lutego 2020

Cassoulet.......francuski przepis



Składniki
500 g białej fasoli
4 duże plastry boczku surowego
4 duże plastry boczku wędzonego
1 cebula
5-6 ząbków czosnku
4 udka z kurczaka
4 cienkie kiełbaski białe
natka pietruszki
sól, pieprz, przyprawa do fasoli
zioła prowansalskie,bazylia,oregano,tymianek
1/2 łyżki tartej bułki
2-4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka oleju
50 g masła




Fasolę myjemy, zalewamy zimną wodą, i odstawiamy na noc.
Cebulę , czosnek i boczek kroimy w grubą kostkę.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej , wrzucamy boczek,cebulę i  smażymy, mieszając, aż boczek się zrumieni. Fasolę zalewamy 1,5 l ciepłej wody lub bulionu, dodajemy fasolę,  zioła i gotujemy na małym ogniu około 1 godziny.Dodajemy czosnek i koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze około 30 minut na bardzo małym ogniu.
Kiedy mięso jest już miękkie, wyjmujemy je z garnka, obieramy z kości kroimy lub szarpiemy na dość duże kawałki , ponownie wrzucamy mięso do garnka.


Na osobnej patelni podsmażamy pokrojone kiełbaski dodajemy do fasoli,gotujemy jeszcze przez chwilkę.
Następnie przekładamy danie do naczynia żaroodpornego, posypujemy bułką tartą oraz wiórkami masła i zapiekamy w piekarniku w temperaturze około 160 stopni aż bułka ładnie się zarumieni tak około 1 godziny.
Pozwalamy cassoulet powoli ostygnąć w piekarniku.




Danie posypujemy natką pietruszki.

sobota, 1 lutego 2020

Owoce pod kruszonką - przepyszne fit crumble




SKŁADNIKI

3 jabłka
5 łyżek płatków owsianych
1 łyżka płatków migdałów
1-2 łyżki miodu bądź syropu z agawy (ja nie lubię miodu, więc użyłam syropu. Uwaga: nie nadaje się tu ani ksylitol ani cukier, bo chodzi o płynność)
2 łyżki cynamonu
garść malin 
2 łyżki orzechów 
1 łyżka mąki (może być pełnoziarnista, kokosowa)



 PRZYGOTOWANIE:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce.
Do naczynek do zapiekania wrzucamy starte jabłka  i posypujemy 1,5 łyżki cynamonu. Mieszamy.
W osobnej miseczce mieszamy płatki, posiekane orzechy i dodajemy do tego mąkę, 1,5 łyżki cynamonu a następnie syrop/miód. Dokładnie mieszamy. Wszystko powinno się zlepić, ale na pewno nie całkowicie.
Przykrywamy naszą kruszonką jabłka. Na wierzch posypujemy płatkami migdałów.



Wsadzamy do piekarnika na 30-40 minut . .

Chlebek ziołowy z Thermomixu



Masło z ziołami
60 - 80 g cebuli, przekrojonej na pół
1 ząbek czosnku
10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
10 g bazylii, świeżej, tylko liście
60 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
1 łyżeczka soli
Ciasto
600 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
300 g wody, letniej (patrz wskazówka)
40 g świeżych drożdży, pokruszonych
½ łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
50 g oleju rzepakowego
masło, ilość do natłuszczenia tortownicy



CIASTO
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia miksującego i wyrabiać 2 min/Interwał, wyłożyć na stolnice rozwałkować  prostokąt 30×40 o grubości 0,5 cm.
Posmarować masłem ziołowym, pociąć na paski ok 5 cm szerokie i złożyć w harmonijkę
ułożyć w tortownicy 26 cm średnica
Piec w nagrzanym do 200 st. piekarniku, 30-40 minut

MASŁO ZIOŁOWE
Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego oprócz masła i soli rozdrobnić 8 sek./obr 5
Zgarnąć kopystką,dodać masło i sól i wymieszać 25 sek./obr 6.

Moja uwaga:
Ja gotowe zwinięte cisto kroję na porcje i układam jak rozetkę....wychodzą bułeczki.   :)

Pierogi z kaszą gryczaną i z białym serem




520 g mąki
2 łyżki  masła
 1/2 ż  soli
250 ml wody ciepłej

20 dkg kaszy gryczanej
25 dkg białego sera
1 cebula
sól, pieprz,majeranek,czosnek granulowany




 Kaszę gryczana ugotować i wymieszać z białym serem , dodać  przesmażoną na oleju cebulę, przyprawy i sól do smaku.
 Mąkę  wymieszać i dodać mleko . Dodać gorącą wodę i masło. Wyrobić ciasto. Pozostawić pod ściereczką na ok 30 min. 
Podzielić ciasto na porcje i wałkować placki. Wykrawać krążki . Nakładać farsz i zalepiać pierogi.


Gotować partiami w osolonej wodzie. Pierogi maja wypłynąć. 
Ugotowane pierogi wyłożyć na talerze żeby lekko obeschły...pomaścić



Smacznego

czwartek, 23 stycznia 2020

Tradycyjne uszka z grzybami


70 g suszonych grzybów
1 łyżka bułki tartej
1 szt cebuli

220 ml wody
400 g mąki pszennej typ 450
0.5 łyżeczki soli
1 łyżeczka oleju
pieprz i sól

Suszone grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na co najmniej 2 godziny.




 Po tym czasie zlewamy wodę i dokładnie płuczemy nasze grzyby.
 Ponownie zalewamy je zimną wodą i stawiamy garnek na małym ogniu. Gotujemy do miękkości.
Ugotowane grzyby odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Siekamy drobniutko.
W między czasie obieramy i kroimy w kostkę  cebulę, którą smażymy na małym ogniu na złoto.
Posiekane grzybki, usmażoną cebulkę i łyżkę bułki tartej dokładnie ze sobą mieszamy.
 Doprawiamy farsz do smaku: odrobiną soli i pieprzu.
Przygotowujemy ciasto:
 przesiewamy mąkę i stopniowo dolewamy ciepłą wodę wymieszaną z solą i z olejem.
 Mieszamy wszystko najpierw za pomocą łyżki silikonowej czy drewnianej, a jak już zacznie się formować jednolita masa przechodzimy do wyrabiania ciasta rękoma.
Wyrobione ciasto pozostawiamy na 30 min żeby odpoczęło.
 Ciasto wałkujemy na cienki placek i malutkim kieliszkiem odciskamy placuszki. Do jednego placuszka powinno się zmieścić około pół łyżeczki farszu. Zlepiamy w połowie placuszek, tak że powstaje pierożek i zlepiamy ze sobą dwa końce.
 Najłatwiej jest to zrobić owijając pierożka wokół palca wskazującego, wtedy łatwo jest nadać mu kształt uszka i ładnie zlepić końce pierożka.


Domowy włoski makaron jajeczny z semoliną



300 g semoliny 
 200 g mąki pszennej
 5 dużych jajek
 3 łyżki oliwy
 3 łyżki wody
 1 łyżeczka soli



Semolinę wsypać do miski i wbić jajka. Po dokładnym wymieszaniu widelcem pozwolić jej lekko zmięknąć przez 30 minut.
Następnie wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić ręcznie lub mikserem z hakiem.
 Odłożyć na 15 minut by odpoczęło
. Po tym czasie rozwałkować cieniutko i kroić makaron
 Jeśli chcemy nitki wówczas kroimy ciasto w pasy (o takiej szerokości w jakiej ma być długość nitki) posypane mąką układamy jeden na drugim i drobno cienko kroimy w paseczki-nitki.





 Jeśli chcemy tagliatelle wówczas rozwałkowane ciasto podsypujemy mąką i składamy zawijając je kilka razy. Kroimy kawałki o pożądanej szerokości i szybko je rozwijamy....

sobota, 7 grudnia 2019

Przepis na domowy ocet jabłkowy II

SKŁADNIKI

1 1/2 kg skórek z jabłek (u mnie było to 3 kg jabłek papierówek z własnego ogrodu)
1 1/4 litra wody
5 łyżeczek ciemnego nieoczyszczonego cukru
4 litrowy szklany słój (wyparzony we wrzątku i wytarty do sucha)
gaza do zamknięcia słoja
1 gumka recepturka lub sznurek do obwiązania słoja



WYKONANIE

Do wykonania domowego octu jabłkowego najlepsze są stare odmiany jabłek: papierówki, antonówki,
reneta, kronselka, kosztel).
Jabłka opłukać i obrać. Miąższ można wykorzystać do innych celów, a skórki zachować do przygotowania domowego octu jabłkowego.

Wodę zagotować, dodać do niej cukier i dokładnie wymieszać, aby się rozpuścił.
Do słoja włożyć skórki z jabłek, zalać letnią wodą z cukrem. Słój nakryć czystą gazą, kilkukrotnie złożoną, zawiązać recepturką lub sznurkiem i odstawić w ciepłe miejsce na 4 tygodnie.
Co 2-3 dni zamieszać drewnianą łyżką. Jeśli w tym czasie na powierzchni octu pojawi się pleśń, całość należy wyrzucić i zacząć przygotowanie octu od nowa.

Ocet jest gotowy, kiedy przestanie się pienić. To znak, że skórki ładnie sfermentowały i ocet nabrał już swoich dobroczynnych właściwości. 
Po tym czasie ocet przelać przez sito do butelek i dobrze zamknąć.

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)